Wild fermentation vyjde česky!

6. března 2014; přečtete za 2 minuty


Hurá, hurá, hurá — právě jsem se vrátila z Holešovic, kde jsem podepsala smlouvu o dílo. Budu překládat úplně klíčovou knihu, která v Americe před šesti sedmi lety spustila kvasný boom — totiž Wild Fermentation od Sandora Katze. Pokud se bude vše dařit tak, jak se má, já budu stíhat termíny a nebohý editor s korektorem, kteří to po mně budou číst, nebudou hospitalizováni s akutními příznaky psychického zhroucení nad stavem českého překladu, mé schopnost rozsévat interpunkci volně po textu anebo z nějaké velmi vypečené hrubky, měla by v nakladatelství Grada tato knížka vyjít ještě do prázdnin.

A u této příležitosti zde a na facebookovém profilu blogu vyhlašuji soutěž o jeden výtisk právě tohoto českého překladu.

Potřebuji totiž pomoci najít nějaký příčetný název v češtině — Divoké kvašení je sice název působivý a celkem i vtipný, ale přiznejme si, zní (zejména vysloveno v knihkupectví) poněkud debilně. Přeci jen by to chtělo, aby se té knížky prodalo více výtisků, než mám já pravidelných čtenářů, kteří už fermentací jsou nakaženi. Protože když se to bude prodávat, tak je tu i šance, že se překladu dočká třeba Art of Fermentation, které je větší, erudovanější, jde víc do hloubky, a proto je i hůře prodejné, než ta první Sandorova knížka.

Takže komu se jako prvnímu podaří vymyslet název, který se posléze bude skvět na titulu českého překladu, získá ode mne výtisk této knížky (tedy až vyjde). Své nápady zanechávejte prosím v komentářích buď zde na blogu, nebo na facebookovém profilu. V případě, že se sejde více hodně podobných nápadů tomu vítěznému, bude rozhodovat čas přidání.

protože bez korektorů to nepůjde 

Update 11.1.2015 — Kniha vychází pod jménem Síla přírodní fermentace a soutěž vyhrál David Štefka — Přírodní fermentace je vcelku blízko. Gratulki.

Zuzka Ouhrabková

Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.

Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.



44 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *