Tonic

10. dubna 2014; přečtete za 4 minuty


Když už tu mám návod na domácí gin, tak je k němu taky potřeba domácí tonic — to dá rozum. A samozřejmě že zkvašený… Jde o sirup, který se přidá do vodního kefíru. Půjde to i s cukrovým nálevem na zrna mléčného kefíru nebo když necháte rozkvasit sladkou vodou s trochou nějaké syrovátky a špetkou droždí (bez toho vám to nebude dělat bublinky).

Receptura obsahuje přímo bylinný odvar — jednak z chininové kůry, ale také z docela většího množství citronové trávy a levandule. Určitě tedy neuškodí, když ho budete popíjet při malarickém záchvatu, ale je potřeba předem ozkoušet, jestli náhodou na chinin nejste alergičtí — tedy v první várce ochutnat trochu a počkat, co to udělá.

Zároveň chinin mírně povzbuzuje chuť k jídlu a ve vyšších dávkách může tlumit horečku a zmírňovat bolesti. Rozhodně neužívejte nic, co obsahuje chinin, v těhotenství či při kojení. Stejně tak dráždí žaludeční vředy a snižuje srážlivost krve — tedy nepít před plánovaným chirurgickým zákrokem nebo pokud už tak máte srážlivost mizernou nebo dokonce k tomu berete nějaké léky, které srážlivost snižují. Platí i pro acylpirin.

Stejně tak se nesmí kombinovat s léky na uklidnění (zvyšuje jejich efekt), s antiepileptiky (snižuje jejich efekt) a s léky na žaludeční obtíže (třeba antacidy) — také snižuje jejich efekt. Chinin najdete i v komerčních tonicích.

Citronová tráva, které je v tom sirupu taky hodně, pomáhá naopak tlumit podrážděný žaludek, snižuje krevní tlak a pomáhá mírně tlumit bolest. Ovšem podobně jako chinin se nesmí užívat v těhotenství a při kojení.

Levandule je vcelku bezpečná bylinka se zklidňujícím a uvolňujícím efektem, ale té v tom zase není nikterak významné množství.

Kefírový tonic

Ingredience na 2 litry

  • 1,5 l vodního kefíru z první fermentace,
  • 1 grapefruit,
  • 1 limetka,
  • 1 citron,
  • 500 ml vody,
  • 300 g cukru a nebo jiného sladidla dle vlastní preference,
  • 30 g pomleté chininové kůry,
  • 3 – 5 stonků citronové trávy,
  • 5 podrcených zelených karamomů,
  • 6 kuliček podrceného nového koření,
  • 5 g sušené levandule.

Citrusy pořádně namažte olejem a vydrbejte kartáčkem nebo drátěnkou, posléze omyjte horkou vodou a mýdlem. Díky hygienickým směrnicím se citrusy prodávané v EU mohou ošetřovat pouze směsí umělých pryskyřic a vosků, nikoliv velmi ohavnými konzervanty jako před rokem 2005. No a ta současná ošetřovadla nejsou rozpustná ve vodě, ale v tucích. Proto jich olejová lázeň dokáže část stáhnout. Ještě jsou ty vosky taky rozpustné v benzínu, ale to mi nepřijde jako vhodné řešení problému, protože chci minimalizovat chemikálie v mém tonicu :-). Kdo má k dispozici chemicky neošetřené citrusy, tak pochopitelně sáhne po nich.

Z omytých citrusů pomocí škrabky oloupejte vrchní barevnou část slupek, nakrájejte na menší kousky, smíchejte s chininovou kůrou, kořením a levandulí. Zalijte půl litrem vody a nechte vařit cca 30 minut. Mělo by se to odpařit tak zhruba na polovinu objemu a chutnat do dost hořce. Přeceďte přes plátno nebo kávový filtr, do zcezeného odvaru přidejte cukr a ještě nechte svařit na silnější nit - tedy zhruba na 110 stupňů Celsia. Přelijte do nějaké lahve, ve které budete sirup uchovávat, a nechte vychladnout. Sirup bude zlatohnědý — chininová kůra celkem barví.

V případě, že to děláte z nějakými náhradními sladidly, které nevytvoří sirup, tak se výrazně zkrátí trvanlivost odvaru — dostatečný objem cukru ve hmotě totiž pomáhá hmotu konzervovat. Takže ho určitě uchovávejte v lednici a ne moc dlouho.

No a jak teda vyrobit ten tonic?

Do vodního kefíru vymačkejte šťávu z grapefruitu, citronu a limetky a přilijte dva až tři panáky chininového sirupu. Dávkujte to podle chuti a počítejte s tím, že hořkost a sladkost se během zrání výrazně zmírní, takže by základní nálev měl být výrazně intenzivnější, než by vám chutnalo. Ještě jednou přeceďte a přelijte budoucí tonic do pevných, uzavíratelných lahví.

Nechte 12 hodin stát při pokojové teplotě a pak 12 hodin v lednici. Spotřebujte do 48 hodin od dozrání.

Zuzka Ouhrabková

Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.

Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.



6 komentářů

  • Anonymní

    A otazka, kde se da sehnat chininova kura? 

  • Anonymní

    Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, jestli byste nechtěla udělat rozhovor do Xantypy? Píšu pro ně jako externí redaktorka a připravuji článek o trendech ve stravování. Odkázali bychom i na připravovaný překlad Wild Fermentation. Mohla bych vás třeba poprosit o napsání emailu na adresu sekretariat@xantypa.cz, já bych vám odpověděla a dohodly bychom se na detailech.
    Děkuji,
    Anna H.

  • Anonymní

    Dobrý den,

    mám k receptu několik otázek
    1. kdy se tam přidává citronová kůra a v jakém množství zhruba přidat, pokud ji mám v sušeném stavu?
    2. jak zhruba dlouho se vaří cukr? (i po 40 minutách jsem nedosáhla požadované hustoty a nevěděla jsem jestli je chyba ve výrobě a nebo to prostě trvá déle)

    Děkuji za odpovědi.
    iva

  • Tomáš

    Dobrý den,

    Chtěl bych se zeptat, zda nevíte, kde by bylo možné sehnat chininový extrakt na výrobu toniku. Rád bych se zbavil nahnědlé barvy z chininové kůry při výrobě domácího toniku. 

    Předem děkuji

    • V čistší podobě je chinin schválen jako sulfát nebo hydrochlorid. Vzhledem k tomu, že je to docela silné alkaloidní léčivo, s jehož neodborným dávkováním by mohly být dost nepěkné potíže, tak se běžně neprodává a v potravinách ho reguluje vyhláška č. 447/2004 Sb.

      Myslím, že zabarvení z kůry je docela malá daň za bezstarostnost s pořízením přírodní sušiny. Shánění extraktu pro domácí používání nestojí za to. Na toniky se dají použít i jiné zdroje hořkosti — pelyněk, chmel, zeměžluč, hořec, čekanka, smetanka, puškvorec, bedrník.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *