Soutěž o knihu Síla přírodní fermentace

9. ledna 2015; přečtete za 6 minut


Wild Fermentation od Sandora Katze konečně vychází v češtině pod názvem Síla přírodní fermentace.

Hurá!

Hledejte ve svých oblíbených knihkupectvích nebo přímo na stránkách nakladatelství Grada. Nebo její výtisk vyhrajte v soutěži, kterou tímto právě vyhlašuju.
Ve hře jsou tři kusy knihy Síla přírodní fermentace. Soutěž bude probíhat na facebookovém profilu blogu, který najdete zde.

Bude se soutěžit v přízni publika pro vaše vlastní fotografie libovolného, leč doma vyrobeného pokrmu, jehož nedílnou součástí je fermentace, a tuto fermentaci jste provedli vy nebo někdo z vašich blízkých.

Pravidelní čtenáři tuší, že zkvasit se dá téměř cokoliv, rozhodně není třeba se omezovat na zeleninu, kterou zde kvasíme nejčastěji. Řízená a záměrná fermentace probíhá v pečivu a různých obilninových pokrmech, alkoholických nápojích, nealkoholických kvašených nápojích, při výrobě octa, v mléčných produktech, používá se i pro luštěniny, maso, máslo či jiné tuky, bylinky, ořechy, neobejde se bez ní káva či čokoláda, a pak je pochopitelně klíčová při zpracování odpadů. Obecněji a podrobněji to pak najdete popsané právě třeba v Katzově knize, která dokázala před více než deseti lety, kdy v USA vyšla, uvolnit ve spoustě lidí jejich vnitřního fermentačního fetišistu, a která je také důvodem, proč jsem kvasit a následně blogovat začala i já.

Takhle to umí japonci

Neberu fotky pokrmů, do kterých se přidává něco fermentovaného, co bylo vyrobeno někým cizím — tedy toho, co jste si koupili nebo to dostali. Vepřoknedlozelo z kupovaného zelí — ne.

Nevztahuje se to na startéry: vlastnoruční chleba z darovaného kvásku, nebo domácí kefír ze zrn, co jste si koupili — ano. Není potřeba, aby to bylo finálně dozrálá záležitost — pokud během těch prvních dvou týdnů soutěže něco naložíte a vyfotíte to, tak budu úplně spokojená.

Soutěž bude mít dvě fáze — sběr fotografií, který bude probíhat od 11. 1. 2015 do 25. 1. 2015 (23:59). Následovat bude hlasování, které bude probíhat od zveřejnění alba soutěžních fotografií na facebookovém profilu Zkvašeno (velmi pravděpodobně, až téměř jistě 26. 1. 2015) následujících 7 dní, a to do půlnoci. Tedy do 1. 2. 2015 23:59. Vyhlášení vítězů proběhne do tří dnů od ukončení hlasování, nejpozději do 4. 2. 2015.

Tak tedy ještě jednou v souhrnu — vyfoťte něco, co jste zkvasili nebo vyrobili z něčeho, co jste sami zkvasili. Zašlete mi tu fotku v období 11. 1. – 25. 1. 2015 buď na mail zkvaseno@gmail.com nebo ji pověste přímo na facebookový profil https://www.facebook.com/Zkvaseno. Počet fotografií, které zašlete do soutěže, je omezen na 1 příspěvek od jednoho člověka.

Když k tomu napíšete, co to je, nějaký příběh, co se k tomu váže, a/nebo přímo recept, tak tím pochopitelně zvýšíte popularitu takového postu. Zaslané příspěvky budou shromážděny v albu fotografií s popisem a během posledního lednového týdne, tedy od 26.1. do 1.2. 2015 bude probíhat hlasování pomocí facebookových lajků. Platí pouze lajky pro fotky v onom soutěžním albu, nikoliv u případných fotek zaslaných přímo na zeď profilu v počátku soutěže.

Fermentované vlaštovky
na tržišti v Laosu. 

Samozřejmě je povoleno a naopak velmi vítáno, abyste propagovali svůj vlastní příspěvek a sháněli při tom další hlasy. Není podmínkou být fanouškem stránky, ať už pro soutěžení, anebo pro hlasování. Ale noví fanoušci a případní čtenáři blogu i knihy pochopitelně velmi potěší.

Dva příspěvky, které získají nejvíce lajků, vyhrají knihu Síla přírodní fermentace od Sandora Katze. Třetího výherce vyberu sama podle příspěvku, který mi bude připadat nejzajímavější — budu hodnotit především originalitu, náročnost fermentace/vaření a o něco méně kvalitu fotografie. V případě, že takový příspěvek bude mezi prvními dvěma už oceněnými, získá knihu ten třetí v počtu lajků.

V případě, že si budete chtít vypomáhat fotce tím, že spolu se zkvašeným produktem budou vyfoceny i roztomilé dětičky, zvířátka či k tomu dodáte nějaké sexuální dráždilo (nahá žena či muž), bude vám od výsledného počtu lajků strženo 20 % za fotodoping. Není to zakázáno, ale bude to sankcionováno.

Za fotky upatlaných mimísků bude tento postih 40 % obdržených lajků, protože prostě trvám na tom, že fotky vašich blízkých, kteří se nemůžou bránit, zachycených v nedůstojných situacích, na veřejnost, natož pak do soutěží, nepatří.

Fotky, které není možné publikovat na facebooku (třeba obsahující viditelné bradavky či genitálie) budou rovnou smazány. To samé se vztahuje i na genitálie vytvořené z jídel. Člověku, který mi napostuje kozo/číčo/ptáko pokrm záměrně připomínající anatomické pohlavní znaky, bude navíc zablokován přístup na profil Zkvašena. Nejsem stařenka Oggová!

Nečestné a nesportovní, lajky jdou holčičce, ne sklenicím. 

Ne že bych vás z toho, drazí čtenáři, podezřívala, ale když už nedoporučuju fotit děti, tak se bohužel neumím oprostit od dalšího mimibazarovského traumatu fenoménu …

Nemlich stejně to platí pro jakékoliv jiné příspěvky porušující pravidla užívání facebooku či zákony České republiky.

Moji příbuzní jsou ze soutěže vyloučeni — sorry. Soutěž pořádám já — Zuzana Ouhrabková bez spolupráce společnosti Facebook. Ceny do soutěže poskytlo nakladatelství Grada, které onu knihu vydává, ale přímo se soutěží není nijak spojeno.

Pořadatel — tedy já — nenese odpovědnost za jakoukoliv technickou chybu při organizaci soutěže a má právo konečného rozhodnutí ve všech záležitostech soutěže včetně jejího ukončení. O jakýchkoliv reklamacích či námitkách rozhoduje s konečnou platností pořadatel. Pořadatel si vyhrazuje právo bez náhrady soutěž zkrátit, přerušit anebo zrušit či jednostranně změnit nebo doplnit její podmínky, a to tak, že změnu vyhlásí na webových stránkách.

Vložením soutěžní fotografie vyjadřujete souhlas těmito pravidly a se zpracováním případných osobních dat, která mi zašlete pro získání výhry a pro potřeby soutěže. Tímto se zavazuji že vaše data nebudu po ukončení soutěže nikterak zpracovávat a nebo dokonce předávat dalším osobám. Uchovány budou pouze v mailu či v rámci konverzace na facebooku.

Jasně že se počítá i domácí alkohol!

Výše uvedené souhlasy jsou poskytovány dobrovolně pro účely organizace soutěže na dobu trvání soutěže a po dobu 3 měsíců po ukončení soutěže, fotky budou na facebookovém profilu viset tak dlouho, dokud tento profil bude fungovat. Souhlas je možné kdykoliv písemně či ústně odvolat. Účastník má právo na přístup k osobním údajům, právo požádat o vysvětlení a případně právo požadovat odstranění vzniklého stavu, zejména blokování, provedení opravy, doplnění či likvidaci jeho údajů a další práva uvedená v zákoně č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů.

Na poskytnutí výhry není právní nárok a hodnotu výher nelze vyplatit v penězích. Výherce bere na vědomí, že je povinen vypořádat své případné daňové povinnosti vůči státu.

Tyto podmínky jsou platné a účinné od 9. 1. 2015.

Zuzka Ouhrabková

Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.

Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.



7 komentářů

  • Anonymní

    super pravidla, tak to má vypadat! Škoda, že nemám co zkvasit

  • Zuzko, až teď jsem si všimla fotky vlaštoviček a udělalo se mi strašně smutně… my to přeci snad nemáme zapotřebí vraždit vlaštovky… je to vážně nutné to tady mít? Vím, že se ve světě jí ledasco, ale tohle snad není nutný… prosím… moc prosím… nemůžeš místo nich dát něco jinýho…? Promiň, chápu, je to tvůj blog, nemám jakékoliv právo… jen se za ty miloučké tvorečky přimlouvám… jsou to tak úžasné bytůstky… tak radostné a milující, přitom kolik nástrah musí překonat při svých dalekých cestách… a jak jsou šťastné, když na jaře přiletí do svých starých domovů tady u nás…jak jsou upovídané, když se navečer setkají a vyměňují si celodenní zážitky… jak jsou statečné, když se přiblíží třeba káně a musejí tu svou drobotinu někam uklidit a odvést pozornost dravce od mladých…každému bych přála mít je v domě, otevírají nám srdíčka… prosím… za ně…

  • Anonymní

    V knížce je chyba v receptu na kimči — píše se 20g soli na 1 litr vody… což mě přijde dost málo. Tu na blogu se píše 1kg soli na 5L vody.

    • Není to chyba, je to jiný postup a navíc Sandor solí minimálně — většinou drží slanost okolo oněch 2%. To velké množství soli je na nakládání zelí do slaného nálevu v celku a na krátkou dobu, což se tradičně dělá u kimči, které se nakládá na podzim na celou sezónu. Katz toto nedělá, nakládá veškerou zeleninu do mírně slaného nálevu na dlouho. 

      Kimči je hodně variabilní. 

  • Anonymní

    Zuzko, překlad knihy je OK. Nicméně daleko víc se těším na Vaši knihu (časem ji doufám vydáte) 🙂 Kdo má furt stahovat ten Váš web ?-) Vaše postupy jsou daleko víc k věci. Sandor je možná fermentační démon, ale Vy jste přesná. Musím uznat, že by bylo velmi veselé strávit nějaký čas v té komunitě kterou popisoval.

  • Milá Zuzko, tak už v tom rok taky jedu, kvasím co se dá a máte na to nemalou zásluhu a tak jsem si k svému budoucímu svátku přála náležitou literaturu ve formě Katzovy knihy a jen dumám — tuto co vyšla česky nebo art of fermentation? Co byste doporučila vy? Díky moc! Hela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *