Rebarborové kimčchi

21. června 2015; přečtete za 3 minuty


Korejci tuhle variantu kimčchi neznají. Nejspíš proto, že rebarboru nepěstují, jen jim roste jako plevel v divoké formě bez dostatečně šťavnatých řapíků a využívají leda kořen coby projímadlo, někdy i mladé listy. Alespoň to praví korejská wikipedie. Ovšem fakt, že Korejci nedělají reveňové kimčchi, by vás neměl zastavit, protože ke sladkokyselé rebarboře sladko-kyselo-pikantě-umami kimčchi pasta jde naprosto skvěle.

Rebarbora ♥ rybí omáčka.

A hlavně je to skvělý způsob, jak zpracovat starou rebarboru, kterou už bez prokvašení není dobrý nápad jíst. Tradice praví, že rebarbora by se neměla jíst po svatém Jánu, což má dost zásadní opodstatnění: ta skvělá kyselost rebarbory je daná obsahem kyseliny šťavelové a starší řapíky — tedy ty co rostly celé jaro — jsou na ni už příliš bohaté a reálně můžou poškodit vaše ledviny. Zejména pokud si trošku ujíždíte na zdravé výživě, zejména na syrové zelenině. Pokud se vám vaši blízcí smějou, že jíte jako králíci nebo jste propadli módě smoothies ze špenátu, vřele doporučuju nepřidávat další soli kyseliny šťavelové v podobě staré, nezkvašené rebarbory.

Fermentovaná rebarbora, to je ovšem úplně něco jiného — mléčné kvašení totiž šťavelany rozkládá.

Pokud jste ještě nečetli starší články o kimčchi a rebarboře, tak to můžete napravit zdezde. A vzhledem k podobnosti rebarbory a křídlatky to určitě půjde udělat i z ní — článek o křídlatce najdete tady.

Rebarborové kimčchi

Suroviny na 0,7 sklenici:

  • 500 g rebarbory,
  • 1 cibule,
  • 2 – 4 stroužky česneku,
  • 1 lžíce cukru,
  • 3 jarní cibulky,
  • 30 ‑50 g čerstvého zázvoru,
  • 3 – 5 lžic rybí omáčky (zbabělci nahradí lehkou sojovou omáčkou, ale není to ono),
  • korejské chilli papričky (případně směs sladké papriky a klasického chilli).

Rozmixujte cibuli s česnekem, bílými částmi jarních cibulek, zázvorem, cukrem, rybí omáčkou a chilli papričkami na hladkou pastu. Chilli, česnek, zázvor a rybí omáčku přidávejte postupně za stálého ochutnávání. Já třeba dělám kimčchi hodně zázvorové, protože mi to prostě chutná — najděte si svou optimální verzi základní kimčchi pasty.

Omytou rebarboru nakrájejte na tenké plátky, zelenou nať cibulky nadrobno. Všechno dobře promíchejte, přendejte do kvasné nádoby a něčím zatižte. Rebarbora přes noc pustí šťávu, takže pak už jen stačí zajistit třeba igelitovým sáčkem s vodou, aby všechny pevné části byly ponořené pod hladinou šťávy. Týden počkejte, až to prokvasí a pak to dejte k chládku.

Na internetech jsem našla i tuhle verzi, kde kromě rebarbory je i mrkev, fenykl a krevetky. Jestli to někdo budete zkoušet, dejte vědět, jak to dopadlo, já jsem se zasekla u minimalistické verze. Je skvělá!

Zuzka Ouhrabková

Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.

Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.



5 komentářů

  • Anonymní

    Prima napad! Mel bych jen dotaz k postupu — fakt tam nedavate zadnou sul?
    Diky
    hostasik

    • Ne — rybí omáčka a nebo sojovka jsou dost slané. Ale pokud chcete jemnější chuť, tak to klidně osolte. Pasta by měla být o fous slanější, než by vám chutnalo, protož sůl se pak nasákne ještě do zeleniny, takže se chuť zjemní.

    • Prima, dekuju!
      Ja to porovnaval s klasickym kimchi, kde se to zeli napred nasoli…
      O vikendu jdu na to.
      h.

  • Ahoj Zuzko, chtěla by ses o tento recept podělit se čtenáři časopisu Kondice (měsíčník o zdraví). Zveřejňujeme tam pravidelně recepty zajímavých bloggerů + něco málo o blogu a jeho autorovi. Sleduju tvůj blog a moc mě baví.
    Pokud ano napiš mi prosím mail na veronika.vesela@kondice.cz.
    - Veronika Veselá (editorka Kondice a vášnivá kuchřka)

  • Ahoj Zuzko,

    zkusila jsem — je to poprvé co zkouším něco doma zkvasit, takže předem pardon za dotaz nováčka, ale kousky rebarbory nepustily dostatek tekutiny aby byla „ponořená“ a kousky se vlastně zbortily do skoro celistvé hmoty. Po týdnu v teple pod sáčkem zatíženým vodou dle instrukcí se mi uvnitř nádoby na stěně nad rebarborou udělala bílá plíseň, tu jsem seškrábla, sklenici uvnitř řádně umyla a šupla do lednice v již zavřené šroubovací sklenici, bez zatížení. Teď nevím zda je to pořád ještě ok k jídlu. Další plíseň se neutvořila, ale tím že to nebylo ponořené pod tekutinou si nejsem jistá, že je obsah úplně v pořádku. Chutná to převážně po zázvoru s chilli, kyselou rebarboru necítím, vyloženě plíseň taktéž ne, jen asi tu fermentaci. Děkuji za radu. Ráda bych zkusila nakládat dál ale kvašák se mi zatím pořizovat nechce.
    Bára

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *