Jun

Tajemný nápoj z tajemné tibetské houby, kterým pradávní tajemní tibetští mniši léčili všechny běžné i tajemné tibetské nemoci. Nebo jen kus kombuchy upuštěný do jiného substrátu?

Třešně

Třešně jdou zkvasit mléčným kvašením a výsledek je vcelku ohromující. Je to slané, šťavnaté, nakyslé a jestli chcete tuhle sezonu chcete zkusit nějaký experiment s kvašením, tak třešně jsou na to fakt ideální. Klíčovou podmínkou pro úspěšný výsledek je zabránit nadvládě kvasinek, které by z třešní udělaly alkoholový kvas. Takže potřebujete sůl a hodně se vám hodí nějaký startér. Díky …

Tohle si přečtuTřešně

Chřest 2

Slaďoučký, čerstvoučký chřest je pochopitelně něco, co se dá zkvasit úplně samo. A určitě to zkuste. Nevydrží moc dlouho — jednak ho hned sníte a teda taky když ho necháte dlouho stát, tak pak bude takový rozbředlý. Ale jako sezonní pochoutka k prvnímu grilování a nebo do jarního salátu super. Chřest v jednoduchém láku suroviny: 1 balíček chřestu, voda, sůl. Odlámejte špičky …

Tohle si přečtuChřest 2

Tvaroh

Tvaroh v papírku, to je strašák mladých, kteří se z něj bojí komponovat, ač se jedná o bohatý zdroj proteinů a vápníku. Dá se zkvasit?

Zlé, krabicové

Víc blábolů snad nebylo napsáno o žádné jiné základní surovině než o UHT trvanlivém mléce. Pojďme si posvítit na pár mýtů, které na trvanlivé mléko za posledních dvacet let naschly.

Zkvašeno 3 beta

Nevím, kolik čtenářů jsou pamětníci a pamatují si ještě na první miniaturní vzhled Zuzčina průkopnického blogýsku o obskurních nákazách a shnilém jídle. Já si to tedy pamatuji moc dobře a byl to jeden z důvodů, proč jsem se ke Zkvašno přidal — chtěl jsem lepší technický stav, lepší vzhled, lepší čitelnost. Jednou přestavbou jsme si už v roce 2017 prošli, ale pořád v rámci …

Tohle si přečtuZkvašeno 3 beta

Kávová kombuča

Máte rádi espreso s tonicem? Je to hit posledních dvou let v kavárnách třetí kávové vlny. A chcete něco co je výrazně zajímavějšího, kvašeného a zero-waste? Pak chcete kávovou kombuču! Kdo doma nemá čajovou houbu SCOBY a o jejím chovu úplně moc neví, tak se nejdřív mrkne na náš text o tom, co teda taková kombuča je zač, co žere a jak o ni pečovat. …

Tohle si přečtuKávová kombuča

Ředkev v tomelu — daikon no kakizuke — 大根の柿漬け

Jedno velmi japonské kvašení využívající zimní sezonu. A je tam nesmírně zajímavý moment nakládání ředkve do rozmašírovaného ovoce. Recept jsem okoukala a nadchla se pro něj ve výborné knížce o japonském nakládání a kvašení — anglicky ji koupíte zde. Potřebujete na to nemoc zralé, tuhé tomely — prodává se pod jménem kaki, Angličané mu říkají persimon. V českých krámech jsou španělské tomely, které jsou o fous sladší …

Tohle si přečtuŘedkev v tomelu — daikon no kakizuke — 大根の柿漬け