Třešně

Třešně jdou zkvasit mléčným kvašením a výsledek je vcelku ohromující. Je to slané, šťavnaté, nakyslé a jestli chcete tuhle sezonu chcete zkusit nějaký experiment s kvašením, tak třešně jsou na to fakt ideální. Klíčovou podmínkou pro úspěšný výsledek je zabránit nadvládě kvasinek, které by z třešní udělaly alkoholový kvas. Takže potřebujete sůl a hodně se vám hodí nějaký startér. Díky … 

Tohle si přečtu

Bobule I: přehled

podzimní bobule Podzim je rájem pro skryté sběračské geny. Nádherně barevné bobule září všude kolem. Ještě pořád krásné počasí, které samo vybízí, aby člověk vzal košík a vydal se do luk a strání nasyslit něco na zimu. A překvapivě těch jedlých je daleko více než obvykle sbíráme. Pravda, spousta jich je nejedlých až jedovatých a některé jsou nejedlé, dokud … 

Tohle si přečtu

Nezralé špendlíky čili české umeboši

Začalo to loni zelenými rajčaty, pak jsem na facebooku psala o zelených jahodách (a než jsem se rozkoukala, tak mi na zahradě dozrály, takže jsem stihla jen skleničku v octě, článek bude tedy nejdřív za rok). Stihla jsem ovšem sepsat, co s nezralými ořechy a teď jsem tu s nezralými špendlíky či jinými peckovinami. A ještě nekončím! Od malička všichni moc … 

Tohle si přečtu

Nezralé ořechy

Ořešák královský patří ke stromům, u kterých lidé využívají vlastně vše, co nabízí, a to už od úsvitu historie. Především ořechy samotné — tedy zralé plody, ale i dřevo, které je velmi kvalitní a navíc relativně rychle roste. Listy, slupky ořechů a kůra se používá v léčitelství, kosmetice nebo barvířství. Ostatně kdo četl Rolfa zálesáka, tak ví, že právě odvar z ořešákové kůry je … 

Tohle si přečtu

Kvas

Začíná být trošku bordel v názvosloví, že. Kvas může být základ chleba, kvas je fermentovaná řepná šťáva a především kvas je příčina ruského alkoholismu. Nevěříte? Ruští vědci ano! Ale jinak jde o tradiční ruský nízkoalkoholový nápoj vyráběný ze starého žitného chleba. Jiní vědci tvrdí že je to moc zdravé, rozhodně zdravější než průmyslové limonády. A na výrobu to není … 

Tohle si přečtu