Bobule II: tekutiny

Pokud jste si z podzimního výletu přinesli dostatečné zásoby volně rostoucích bobulí, ráda bych vám nabídla pár nápadů, co s nimi udělat. Některé budou zahrnovat kvašení, některé nikoliv. A pokud nevíte, co jde sesbírat a sežrat, tak si přečtěte předchozí článek. Budete-li sbírat volně rostoucí věci, o kterých si nejste jistí, jestli je to skutečně ono, zkontrolujte to pak ještě … 

Tohle si přečtuBobule II: tekutiny

Květové limonády

Jarní květy už jsou sice většinou fuč a ty, co kvetou začátkem léta, zase čekají, až bude teplo, takže teď je takové hluché období. Na druhou stranu většina léčivek se ke květu teprve chystá, a tak bych vám ráda nabídla další z metod, jak je uchovat — totiž udělat si z nich limonádu nebo sirup, který se pak dá rozkvasitV podstatě … 

Tohle si přečtuKvětové limonády

Pampelišky od čumáčku po ocásek

Pampeliška je jednoznačně královnou jarních bylinek. Roste všude, krásně kvete a když ji vydloubete někomu z pozemku, většinou bude rád, že ho zbavíte velmi odolného plevele. Přitom je smetánka velmi prudce jedlá a léčivá — dá se z ní sníst naprosto všechno (tedy kromě té konečné chlupaté bambule). A velká část z toho se dá zkvasit. Takže hurá na louku!Co v pampelišce najdeme? V kořeni … 

Tohle si přečtuPampelišky od čumáčku po ocásek

Poupata

Když se podaří, co se dařit má,když je slunce jako ze zlata.Když se podaří, co podařit se má, podaří se také poupata. Česká sprostonárodní K myšlence zavařovat dorostenky jsem ještě nedospěla, takže to budu muset vzít doslova a zkusit to s poupaty. Nakyselo. Kapary jsou poupata kapary trnité — keře hojně rostoucího ve Středozemí a krajích s podobným podnebím. Kdybychom žili … 

Tohle si přečtuPoupata

Kořenové pivo čili root beer

Kořenové pivo je jeden z ikonických nápojů tradiční kuchyně Spojených států. Osadníci si dovezli tradici bylinných fermentovaných nápojů — lopuchové pivo je v anglických rukopisech zmiňováno už ve 13. století. A na jihovýchodním pobřeží Nového Světa pak našli kašťu a přestup — strom a keř s velmi aromatickými částmi — sassafras a sarsaparilu. Přestup navíc obsahuje vysoký podíl saponinů, takže nápoj s jeho extraktem umí pěnit podobně … 

Tohle si přečtuKořenové pivo čili root beer

Lopuchový a pampeliškový kořen

Kořeny a kysat? Více než dobře. Kořeny hvězdicovitých a zvonkovitých rostlin totiž obsahují inulín, tedy rozpustnou vlákninu a hlavně prebiotikum. A prebiotikum je všechno, co je lahůdkou pro probiotika — tedy třeba laktobacily. Takže kořeny kvasí rády a velmi ochotně. Inulín je obsažen třeba i v cibuli, takže komu se nechce kopat kořeny, tak tam vrazí cibuli. A kdo nemá cibuli, tak použije topinambur — to … 

Tohle si přečtuLopuchový a pampeliškový kořen