Angrešt

Jednou za rok se na pichlavých keřích na zahradě objeví záplava sladkých, chlupatých angreštů. Nejlepší jsou samozřejmě oždibované rovnou z keře, rozehřáté od sluníčka. Ale jak čtenáře zdejšího blogu jistě nepřekvapí, moc jim sluší, když se skamarádí s bakteriemi a kvasinkami. Takže pokud se zrovna topíte v záplavě angreštu a opravdu se vám nechce zavařovat a péct, protože je venku horko, … 

Tohle si přečtuAngrešt

Melouny

A opět něco z těch bizarnějších, ale velmi tradičních variant fermentovaných věcí. Melouny se pěstují po celém světě, a tak se vymyslela i spousta způsobů, jak je uchovat i mimo sezonu, a jak zužitkovat i ty části, které v našich končinách většinou vyhazujeme. Vodní melouny jsou navíc velmi zdravé. Mají vysoký obsah vody, takže v létě skvěle pomáhají na žízeň, a navíc fungují jako … 

Tohle si přečtuMelouny

Rebarbora čili reveň

Zbývá posledních pár dnů rebarborové sezony. Protože ji mám hodně ráda, bylo by divné, kdyby se tu neobjevila. Navíc tedy právě mléčné kvašení rebarbory výrazně zvyšuje její nutriční hodnotu. Rebarbora by se totiž neměla jíst po sv. Janu. Praví tak lidová moudrost, ale také tak praví biologie. Rebarbora obsahuje vysoké dávky kyseliny šťavelové, jejíž koncentrace … 

Tohle si přečtuRebarbora čili reveň