Medvědí česnek

Sezona medvědího česneku právě vrcholí a za posledních pár let se jeho sběr (a hlavně jeho skvělá chuť) stal natolik běžnou činností, že ho můžete dnes koupit i v supermarketu. Medvědí česnek je zkrátka všude. A samozřejmě že se dá zkvasit. Dokonce různými způsoby. Internet je plný nejrůznějších článků oslavujících jeho zázračné vlastnosti. Ale když si nalijeme … 

Tohle si přečtuMedvědí česnek

Ostrý cider — panacea neboli všelék

S počátkem podzimu se letos na anglicky psaných blozích, kde se něco kysá, začal objevovat fire cider. A protože to je recept z kategorií „divné — nutno zkusit!“, naskládala jsem do sklenice chilli, křen, cibuli, česnek, zázvor, citron, kurkumu a zalila to jablečným moštem a byla nedůvěřivá a zvědavá. Kupodivu se to přeměnilo na pikantní, vcelku chutnou tekutinu plnou všeho, co člověk … 

Tohle si přečtuOstrý cider — panacea neboli všelék

Česnek

naložený česnek Jedna z dalších zelenin, která se sklízí na podzim a je potřeba ji nějak uskladnit, je česnek. Jde zpracovat mnoha způsoby — od prostého zavěšení proschlého česneku, sušení, přes pastu po nakládání do octa či oleje. Moc pěkně to má popsané Klára z kopce — a to zde. No a samozřejmě, že jde česnek zkvasit. Průměrný stroužek česneku váží mezi 3 až 6 g … 

Tohle si přečtuČesnek