Rýže koji část 4. — miso pasta

Posledním samostatným dílem v tomto miniseriálu o lahodných plesnivých kondimentech bude návod na vlastní domácí miso, které si pošlete do budoucnosti, a až uběhne pár let, tak si ho jen vyzvednete. Co je to miso pasta jsme si popsali už v úvodním dílu, nyní se na ni podíváme o dost zevrubněji. Miso je ve svém základu vždy nějaký sacharidový substrát … 

Tohle si přečtuRýže koji část 4. — miso pasta

Rýže koji část 3. — jednoduché recepty

Podle víkendového postupu popsaného v minulém dílu jste si nadělili dvě kila krásně prorostlé voňavé houbovité matérie, která je kupodivu sladká, a vy už podle předchozích zvěstí tušíte, že bude umět zázračné věci v kuchyni. Nejste daleko od pravdy, zázraky umí. Dáme si hned zkraje rychlé opáčko minulého dílu: koji rýže je v páře uvařená kulatozrnná rýže, kterou posléze … 

Tohle si přečtuRýže koji část 3. — jednoduché recepty

Rýže koji část 2. — pěstování

V úvodním článku tohoto seriálu jsme si pověděli, k čemu je vlastně dobré pustit nějakou plíseň na rýži. Víme už také, že pokud bychom si chtěli s koji rýží pohrát, museli bychom si koupit půlkilový sáček za pětistovku, a to se nám nechce. Asijští zemědělci také nechodili před eóny do biokrámků a nekupovali si tam sáčky za pětistovky. My … 

Tohle si přečtuRýže koji část 2. — pěstování

Rýže koji část 1. — příběh

Do fermentačního vlaku jsem naskočil v době, když už měla Zuzka tento blog pěkně rozepsaný, plný inspirativních návodů a prapodivných bublavostí, ze kterých jsem mohutně těžil. Dodnes mám pocit, že jí jako čtenář tak trochu něco dlužím, takže nyní, když už je obsah z pohledu autorky víceméně uzavřený, řekl jsem si, že jí přispěju malým seriálem o svých zkušenostech … 

Tohle si přečtuRýže koji část 1. — příběh

Otruby III: co všechno nuka zkysá

První dva díly byly obecně o nukazuke a o výrobě nukadoko. Teď už zbývá jen dát dohromady věci, které se tam dají strkat. Do otrub můžete dát cokoliv. Naprosto cokoliv. Dokazuje to tato velmi japonská televizní show. Má dva díly, celkem 24 minut, anglické titulky a skutečně to stojí za zhlédnutí. Dozvíte se, co udělá nuka s vařenými vejci, … 

Tohle si přečtuOtruby III: co všechno nuka zkysá

Otruby II: výroba a péče o nukadoko

V předchozím článku jsem psala o japonské metodě kysání nukazuke. No a tenhle článek bude o jeho výrobě. Pokud vás zajímá, co všechno se dá znukat, tak v odkazu najdete článek třetí. A jak tedy na to? Ingredience na základní směs: 5 dílů otrub, 5 dílů převařené vody, 1 díl soli; startéry: nefiltrované pivo, saké, starý chléb, kvásek, ovocné slupky — jablečné nebo tomelové, pár … 

Tohle si přečtuOtruby II: výroba a péče o nukadoko

Otruby I: úvod do nukazuke

Máte doma kvásek na chleba? A kefír na mléko? A chcete ještě další tamagoči na zeleninu, které vám ji navíc připraví i za pár hodin? No tak to potřebujete nukazuke čili kysané otruby. Je to z pokladnice japonské nakládané zeleniny tsukemono. V otrubách se vypěstuje žádoucí kultura a do takového substrátu se pak zahrabává zelenina na pár hodin až měsíců. Japonci … 

Tohle si přečtuOtruby I: úvod do nukazuke