Bobule III: slané

Podzim je tady. Výbuch barev a záplava ovoce. I toho divokého, které ovšem naši předkové pečlivě sbírali a střádali na zimní nedostatek. Navíc volně rostoucí bobule mají často i léčivé účinky, mohou tedy fungovat jako funkční potraviny. Z loňska tu mám článek o tom, které bobule má smysl hledat a sbírat — najdete ho tady a pak recepty na šťávy, likéry či bobulový ocet. …

Tohle si přečtuBobule III: slané

Rajčata II

Původně jsem chtěla jen na facebooku upozornit na dva loňské rajčatové články, ale jak jsem je po sobě četla, tak mi přišly nějaké takové divné a zjistila jsem, že vlastně bude snazší napsat ty články znovu, než je přepisovat. A tak je tu tenhle příspěvek. Ještě pořád se dají koupit dozrálá rajčata a kdo má vlastní zdroje, tak …

Tohle si přečtuRajčata II

Meruňky

Jsou zdravé, jsou v sezoně, jsou výtečné a když už se je člověk rozhodně zavařit, tak jich má většinou spoustu. Doporučuju tak kilo dvě oddělit a zkusit zkysat. Stojí to za to. Výhodou fermentovaných receptů je, že meruňky zůstanou syrové, uchovají si tak obsah vitamínu C a ostatních antioxidantů, výrazně se zvýší stravitelnost minerálů jako je draslík, vápník, železo. …

Tohle si přečtuMeruňky

Salsa, guacamole a kečup

Cokoliv, kam se při přípravě dává něco kyselého, se dá úspěšně vyrobit pomocí mléčné fermentace. Vždy to je ve prospěch nutriční hodnoty takové potraviny (laktobacily, kyselina mléčná a B‑vitaminy), u čerstvé zeleniny to pomáhá uchovat i vitamíny, které by jinak zoxidovaly nebo degradovaly tepelnou úpravou. A často to je ku prospěchu chuti. Do tohohle článku se vejdou tři experimenty …

Tohle si přečtuSalsa, guacamole a kečup