Symbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Pro recepty, které chystám na třetí postní týden, to bude chtít zase trošku příprav. Z prvního týdne by vám mohla zbýt kysaná řepa a celer — budou se hodit. Druhá postní neděle se jmenuje Pražná a my bychom měli jíst pražmo — naklíčené a upražené obilí. Naklíčíme oves a ještě ho prokvasíme. Plus naložíme vietnamské pickles a přidáme k němu trošku kvašení a vyrobíme to nejlepší, co kefír … 

Tohle si přečtuSymbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Chicha — pivo starých Inků

Chicha je tradiční, lehce fermentovaný nápoj z Jižní a Střední Ameriky. Inkové, Mayové, Toltékové a podobné osvícené národy to pili a pijí dodnes a právě i díky zázračným vlastnostem číčy odvibrovali do lepších vesmírů, tesali zázračné kalendáře, čmárali po planinách a tak. No, kdo byste chtěli vědět, jak to s těma americkejma předkolumbovskejma kulturama bylo v reálu a jak a proč příběhy o nich tak ovlivnily v posledních … 

Tohle si přečtuChicha — pivo starých Inků

Fermentované vánoce

Ráda bych uvedla na svou obhajobu, že rozhodně nezačínám s vánočním tématem moc brzo. Protože pokud chci mít během svátků na stole i kamarádské mikroby, tak na některé věci je i v prvním adventním týdnu pozdě. Pojďme si tedy udělat takový malý harmonogram, co kdy naložit, aby to bylo k jídlu přesně v momentě, kdy to budeme potřebovat. 1. adventní … 

Tohle si přečtuFermentované vánoce

Klíčení luštěnin

U rejuvelacu jsem psala, jak je klíčení mikrobiologicky riziková záležitost a jak je víra v živé enzymy, které opraví trosky překyseleného organismu, jednou z těch absurdních pověr, které se opakují ad libitum, ad nauseam. No a vidíte — teď tu klíčím luštěniny právě kvůli enzymům. Jenže 1) článek píšu kvůli pučálce a naklíčené čočce pro tepelé zpracování. Tím se mikrobiologická rizikovost naklíčených … 

Tohle si přečtuKlíčení luštěnin

Rejuvelac

Rejuvelac je údajně zázračný nápoj z prokvašeného, naklíčeného obilí. Objevil se s módou syrové stravy, tedy konkrétně living food. Podle letmého hledání to vypadá na zrození v Kalifornii (kde jinde) a přímo rejuvelac přišel na svět snad na tomto institutu. Ještě s tím má něco společného Hippokratova dieta, ale to už jsem odmítla zkoumat do hloubky, protože by mi vybuchl … 

Tohle si přečtuRejuvelac