Sečuánské zelí pao cai 泡菜

Pláče váš vnitřní hipster, že kimčchi už je moc mainstream? Nechutná vám rybí omáčka, ale chcete spíš něco exotičtějšího, než běžné kysané zelí? Chcete křupavou, aromatickou kysanou zeleninu? Naložte si pao cai — kvašené zelí tak, jak to dělají v Sečuánu. Recept jsem našla blogu Madame Huang — americké antropoložky a sinoložky Carolyn Philips. Blog je tady. Suroviny na čtyřlitrovou láhev … 

Tohle si přečtu

Adžika

Adžika je pikantní papriková pasta původem z Kavkazu, která po naředění zdomácněla v Rusku. Může se vyskytovat také jako směs suchého koření, ale pastě to v chuti nesahá ani po kotníky. V krásném článku o Abcházii a adžice je její chuť popisovaná „jako kdyby vám v ústech vycházelo slunce“. Hřejivá, pozitivní a se špetkou naděje. Tak na to myslete, až si budete … 

Tohle si přečtu

Poupata

Když se podaří, co se dařit má,když je slunce jako ze zlata.Když se podaří, co podařit se má, podaří se také poupata. Česká sprostonárodní K myšlence zavařovat dorostenky jsem ještě nedospěla, takže to budu muset vzít doslova a zkusit to s poupaty. Nakyselo. Kapary jsou poupata kapary trnité — keře hojně rostoucího ve Středozemí a krajích s podobným podnebím. Kdybychom žili … 

Tohle si přečtu

Kořenové pivo čili root beer

Kořenové pivo je jeden z ikonických nápojů tradiční kuchyně Spojených států. Osadníci si dovezli tradici bylinných fermentovaných nápojů — lopuchové pivo je v anglických rukopisech zmiňováno už ve 13. století. A na jihovýchodním pobřeží Nového Světa pak našli kašťu a přestup — strom a keř s velmi aromatickými částmi — sassafras a sarsaparilu. Přestup navíc obsahuje vysoký podíl saponinů, takže nápoj s jeho extraktem umí pěnit podobně … 

Tohle si přečtu

Vejce

Co se zbylými vajíčky? Nahromadila se vám doma natvrdo uvařená vejce a i když se těšíte na úterní vajíčkovou pomazánku na čerstvém chlebu, tak pořád nevíte, co s tím zbytkem? Piklit! Ovšem že se to dá zkvasit. Tak jako se v Čechách nakládá hermelín nebo utopenci, tak nedílnou součástí britského hospodského života jsou vejce pár týdnů naložená v octu. … 

Tohle si přečtu

Thajské kari pasty

Přinejmenším v Brně a v Praze už nebývá takový problém sehnat ingredience na většinu etnických receptů, které si usmyslíte připravit. Je sice nutné zajet do nějaké speciálky nebo do tržnice, ale z asijských ingrediencí jsem zatím ulovila téměř cokoliv, na co jsem si vzpomněla. Pokud máte podobnou slabost pro experimenty jako já (což teda předpokládám u čtenářů blogýsku zaměřeného … 

Tohle si přečtu

Vánoční limonády

Mléčně kvašené limonády jsou ochotné pít i děti, je to výrazně zdravější než průmyslově vyráběné limonády a pomáhají mimo jiné i se snazším trávením vánočních lahůdek. Tedy kromě toho, že jsou nacpané vitamíny a přátelskými mikroby. Tady je prozatím jen zázvorovka a kurkumovka. Ale není důvod, proč nevyrobit nějaké více vánoční příchutě. Stačí vám na to nějaký startér, sladký roztok … 

Tohle si přečtu

Květák

Květák patří mezi mé oblíbené kousky. Je ho sice snadné zprznit, ale zrovna u kysání to dá dost práci. Základem je klasicky nálev s 2 – 3 % soli a květák rozebraný na růžičky. Hmotnost vody uvažujte i s hmotností květáku. Např. litr vody a půl kila květáku = 1500×0,02 = 30 g soli. Osolte vodu, pečlivě omyjte květák. Narovnejte ho do vyvařené sklenice či kvašáku, … 

Tohle si přečtu