Fermentované vánoce

Ráda bych uvedla na svou obhajobu, že rozhodně nezačínám s vánočním tématem moc brzo. Protože pokud chci mít během svátků na stole i kamarádské mikroby, tak na některé věci je i v prvním adventním týdnu pozdě. Pojďme si tedy udělat takový malý harmonogram, co kdy naložit, aby to bylo k jídlu přesně v momentě, kdy to budeme potřebovat. 1. adventní … 

Tohle si přečtuFermentované vánoce

Vaječná tlačenka čili huspenina

Pokud budete na těch internetech hledat, co to taková vaječná tlačenka je, narazíte na recepty óbrmňamek s gothajem, sterilovanou zeleninou a tak. Ovšem vaječnou huspeninu najdete i v recepturách Viléma Vrabce a to už je jen těžko zpochybnitelná gastronomická autorita, že. Podle něj se sice dělaly receptury pro socialistické podniky, ale on sám byl jaksi vtělením řemesla první republiky … 

Tohle si přečtuVaječná tlačenka čili huspenina

Majonéza

Vejce bývají považována za něco plného tuků a cholesterolů a skoro tak strašně zlého, jako třeba výrobní salám. Na milost je vzat leda tak šmakoun nebo jak se ta bílkovo-sojová směs s rostlinnými oleji jmenuje. To že kombinace bílku a sóji je směs dvou velmi silných alergenů se už taktně zamlčuje. No a o chuti se vůbec není potřeba bavit. … 

Tohle si přečtuMajonéza