Třešně

Třešně jdou zkvasit mléčným kvašením a výsledek je vcelku ohromující. Je to slané, šťavnaté, nakyslé a jestli chcete tuhle sezonu chcete zkusit nějaký experiment s kvašením, tak třešně jsou na to fakt ideální. Klíčovou podmínkou pro úspěšný výsledek je zabránit nadvládě kvasinek, které by z třešní udělaly alkoholový kvas. Takže potřebujete sůl a hodně se vám hodí nějaký startér. Díky … 

Tohle si přečtuTřešně

A dá se to zvážit?

Když se dívám na (jinak velmi inspirativní) videa o přípravách jídla nebo čtu psané recepty, jdou na mě mrákoty syna biochemikova, když vidím měření v jednotkách hrnkových. Nešlo by si v kuchyni počínat trochu civilizovaněji? Mám rád spoustu autorů videí, kteří jsou mi velmi dobrou inspirací, a u kterých si rád upevňuji znalosti o postupech a surovinách. Nosí mi skrz své … 

Tohle si přečtuA dá se to zvážit?

Torši

Na počátku léta jsem našla několik ohromně zajímavých tureckých receptů na kvašenou zeleninu. Něco jsem naložila a rozepsala pár článků, jenže pak Turci začali bombardovat Kurdy. Což, přiznám se, je něco, co moc neumím zkousnout. Umožňujeme našemu spojenci ve velkém rozjet další genocidu. Navíc když se letos připomíná 100 let od genocidy arménské. A když Kurdové jsou … 

Tohle si přečtuTorši

Mléčné nápoje do horkých dní

Hledáte podobně jako já, jak se ochladit? Ideální je obrátit se k tradicím zemí, které se s horkem potýkají historicky dlouhodobě — tam mají všelijakých řešení spoustu. No dobře, tropické ráje to umí řešit skvěle, ale čerstvá kokosová voda, před vteřinou vymačkané dokonale dozrálé ovoce a kvalitní rum nejsou úplně dostupné pro každodenní potřeby běžného středoevropana. Ovšem Blízký a Střední východ, … 

Tohle si přečtuMléčné nápoje do horkých dní

Turecké kvašáky — Salatalik Tursusu

Většina světa kvasí okurky s koprem. Pokud chcete nějaké takové recepty vyzkoušet, koukněte sem. Klasické česko-slovenské recepty pak najdete tady. Případně projděte i ostatní články o okurkách, které tu mám — dozvíte se jak na okurkové kimčchi, co dělat, aby zůstaly co nejkřupavější a proč kvašáky nemůžete mít krásně zelené. Tenhle recept patří ke klasickým tureckým receptům na nakládanou zeleninu. Turci … 

Tohle si přečtuTurecké kvašáky — Salatalik Tursusu

Křídlatka japonská, sachalinská i česká

Křídlatky všech druhů jsou rychle, strašně moc rychle, rostoucí invazivní rostliny. Když se někde pomnoží, tak vytváří neprostupné plochy obřích rostlin a je velmi náročné se jí zbavit, protože jsou neskutečně odolné a vcelku dost vynalézavé. Kromě té nejdrsnější chemie pomáhá spásání (chutná ovcím a kozám) a přeorání na podzim a na jaře. Víc informací najdete třeba v kratičkém pořadu z dílny … 

Tohle si přečtuKřídlatka japonská, sachalinská i česká

Medvědí česnek

Sezona medvědího česneku právě vrcholí a za posledních pár let se jeho sběr (a hlavně jeho skvělá chuť) stal natolik běžnou činností, že ho můžete dnes koupit i v supermarketu. Medvědí česnek je zkrátka všude. A samozřejmě že se dá zkvasit. Dokonce různými způsoby. Internet je plný nejrůznějších článků oslavujících jeho zázračné vlastnosti. Ale když si nalijeme … 

Tohle si přečtuMedvědí česnek

Tuřín

Tuřín a vodnici (příbuzná tuřínu, ze které se zrodil, nejspíše poté, co se spustila se zelím — dalším příbuzným z rodiny brukvovitých) jsem měla v hlavě zařazeny jakožto jídlo ubohých vrstev zuřícího raného kapitalismu v 19. století. Oliver Twist, Malý Bobeš, irský hladomor a tak.Tuřín totiž roste skoro všude a patřil k nejlevnějším zeleninám a bohatší lidé se na něj tedy dívali skrz prsty. Tak nějak … 

Tohle si přečtuTuřín

Kišk — fermentovaný bulgur či jiné krupky

Kišk či kašk je blízkovýchodní mléčně fermentovaná obilovina, která se používá buď na zahuštění omáček, anebo jako kaše. Kořeny má v dávném starověku a je příbuzný s balkánskou trahanou. Navíc v sobě obsahuje dostatek bílkovin, čímž se stává sám o sobě plnohodnotným jídlem a je instantní a lehký. Tedy zajímavá varianta jídla na hory. Výroba je extrémně nenáročná: vezmete bulgur (nebo třeba ječné … 

Tohle si přečtuKišk — fermentovaný bulgur či jiné krupky

Čínský rajčatový kvas (s goji) — 红酸汤

V článku o čínské chilli pastě jsem zmiňovala provincii Chu-nan. A tam se kromě onoho chilli také neobejdou bez rajčatového kvasu. Pochází od lidu Miao.Dokonce mají přísloví, které říká: „三天不吃酸,走路打蹿蹿“ Tedy: „Tři dny nejez kvas a budeš se za chůze slabostí třást.“ Ten kvas se původně dělal z divokých rajčat, které mají specifickou kyselou chuť a jsou velmi léčivá. Cože? … 

Tohle si přečtuČínský rajčatový kvas (s goji) — 红酸汤