Mléko a sýry — Domácí mlékař

Asi jste si všimli, že nějaké složitější sýrařské postupy tu nenajdete. Maximálně kefír. Má to několik důvodů — nemám dostatečný zdroj mléka (na pořádnou sýrařinu ho potřebujete v litrech) a nemám prostor na zrání sýru s kontrolovatelnou teplotou a vlhkostí. No a hlavně pozorný čtenář tuší, že mi plně vyhovuje princip „nakrájet, posolit, zajistit aby k tomu nemohl vzduch, počkat“ a nic víc. To … 

Tohle si přečtu

Marie Úlehlová-Tilschová

Jeden z mých antikvariátních úlovků z poslední doby je Česká strava lidová od Marie Úlehlové-Tilschové. A jsem z toho tak nadšená, že tajně doufám, že se jí postupem času dostane znovuuznání podobně, jakého se dočkala Anuše Kejřová. Ostatně její klíčové knihy už v reedici vyšly.Je patrně nejdůležitější českou teoretičkou zdravé výživy ve 20. století a také pečlivou etnografkou, co se tradiční … 

Tohle si přečtu

Internetový kvas — český

Co stojí za návštěvu, když se o kvašení a kysání chcete dozvědět víc? Začneme českým rybníčkem — toho nebude moc.Základními zdroji jsou dvě dámy s vlastními statky — Klára z Kopce a Lenka ze Dvora. U Kláry naleznete především pečlivě zpracované návody, jak na sýry a další mléčné produkty a jak na kvas a kvasové pečivo všeho druhu. Ve Dvoře zase mají recepty na tempeh a miso — tedy fermentované sojové … 

Tohle si přečtu

Divoké kvašení — bible všech kysačů

Klíčovou knihou pro filosofii a praxi domácího fermentování potravin na začátku 21. století je Wild fermentation Sandora Ellixe Katze — kysacího obrozence a fetišisty. Katz patří ke generaci vzdělaných Američanů, kteří se po divočejší fázi v mládí vrhli na permakulturu, veganství, DIY a podobné záležitosti. Sám sebe popisuje jako postvegana. U něj má zájem o zdravé jídlo ještě významný zdravotní význam. S. Katz … 

Tohle si přečtu