Burčák, sangria a švestky — podzimní limonády

Slovo burčák v nadpise je poněkud zavádějící. Respektive můžete si burčák vyrobit doma — stačí mít dostatečné množství hroznového vína, vylisovat mošt a přidat kvasinky nebo nechat rozkvasit na slupkách nadivoko. To co vám chci nabídnout je hroznový kefír a švestková limonáda. Hroznový kefír aka kyselý burčák suroviny na 1 litr: 750 ml hroznového džusu či moštu 250 ml vodního kefíru, zázvorového … 

Tohle si přečtuBurčák, sangria a švestky — podzimní limonády

Perilovo-kopřivová limonáda — aneb bojujeme proti alergiím

Dorazilo jaro, začala jsem kýchat. Uvidíme, jak to dopadne letos, protože tentokrát budu připravena a budu proti alergické reakci bojovat limonádou. Kvašenou, pochopitelně. A to z kopřivy, perily a rozmarýnu. To jsou totiž bylinky, které by právě se sennou rýmou měly i pomáhat. Tak uvidíme. Co je perila? Perila je asijská fialová kopřiva. Už jsem jí věnovala článek — Korejci … 

Tohle si přečtuPerilovo-kopřivová limonáda — aneb bojujeme proti alergiím

Perila

Perila křovitá je další z věcí, které vám prodají vaši oblíbení imigranti. Jde o bylinu z rodiny hluchavkovitých, je tedy příbuzná široké skupině léčivek jako třeba šalvěje, máty nebo třeba i mateřídoušky. Je sama prudce léčivá — kromě toho, že se z jejích semen dělá olej bohatý na omega 3 mastné kyseliny, tak celá rostliny (tedy i listy) obsahují luteolin a kyselinu rozmarýnovou, která má … 

Tohle si přečtuPerila