Fuj, plíseň!

Kam sahají hranice našeho vkusu co do chlupatých potravin? Odkud ten děs v očích spotřebitelů? A proč je to tak ukrutně dobré? Podíváme se na jedlé plísně, nad kterými není potřeba ani pozvednout obočí. Kulturní zvyklosti Jo, zvyk je železná košile, to platí pořád a platit bude. Co nás naučili ve školce, to nám zůstane zadřené po zbytek … 

Tohle si přečtuFuj, plíseň!

Tempeh

Tempeh je fermentovaný výrobek původem z Jávy. Díky globalizaci a hipíkům se šíří po celém světě a je to tak dobře. Jde totiž o laciný zdroj hodnotných bílkovin, dá se do něj propašovat spousta vlákniny, snadno se s ním vaří a chutná výtečně. A není složité si ho vyrobit. Pokud bychom tofu brali jako čerstvý sojový sýr, tempeh je pak sojovým hermelínem. … 

Tohle si přečtuTempeh

Rejuvelac

Rejuvelac je údajně zázračný nápoj z prokvašeného, naklíčeného obilí. Objevil se s módou syrové stravy, tedy konkrétně living food. Podle letmého hledání to vypadá na zrození v Kalifornii (kde jinde) a přímo rejuvelac přišel na svět snad na tomto institutu. Ještě s tím má něco společného Hippokratova dieta, ale to už jsem odmítla zkoumat do hloubky, protože by mi vybuchl … 

Tohle si přečtuRejuvelac