Polévky z kvásku II: Polsko a Bělorusko — Žurek a žůr

Pokračujeme druhým dílem kváskových polévek. Po lokálních, rakousko-uherských se vydáme o kousek dál na severovýchod, tedy do Polska a Běloruska. Jejich historie byla často vzájemně propletená, a tak by nás nemělo překvapit, že ty recepty jsou dost podobné. Respektive namísto těch běžných, které jsou téměř totožné, jsem nakonec dohledávala takové polévky, které se nejspíš nevaří běžně, ale mají …

Tohle si přečtuPolévky z kvásku II: Polsko a Bělorusko — Žurek a žůr

Polévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica

Kde se peče kváskový chleba, tam většinou někoho napadlo zkusit zahustit nějakou polévku kváskem. A ejhle, ukázalo, se že to byl dobrý nápad. Tak se často začaly vyrábět i speciální polévkové kvasy. U nás se takhle tradičně dělá kyselo, ale polévky s fermentovaným obilným základem najdeme vlastně všude v rámci střední a východní Evropy. Tím, že mají obilninový základ a přidává …

Tohle si přečtuPolévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica

Polský boršč s řepným kvasem

Poláci tento boršč vaří na Vánoční večeři. Dávají do něj houbové taštičky, kterým říkají ouška. Recept na variantu, kterou sem píšu, a kterou jsem vařila pro Pražský vývar — komunitní projekt na mikrogranty pro zajímavé projekty, je s bílou fazolí a bez houbových taštiček. Zato je s čerstvými bylinkami. Suroviny na 5 litrů Na řepný kvas: 1 kg řepy, 2 l vody, 30 g soli, bobkový …

Tohle si přečtuPolský boršč s řepným kvasem