Jak jsme jedli korejské nudle

Vztahy s jihokorejskou republikou máme na mimořádně dobré úrovni, třeba se jednou stane, že zrovna tak progresivní bude i severněji ložená zem, která (když už nic) nabízí vskutku výtečné nudlové pokrmy. Jedním z nich jsme byli se Zuzkou počastováni. Já tento příspěvek tedy píšu za nás za oba, ale zásluhu a zaťatý dráp v tom má hlavně svou osvětovou činností … 

Tohle si přečtuJak jsme jedli korejské nudle

Symbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Pro recepty, které chystám na třetí postní týden, to bude chtít zase trošku příprav. Z prvního týdne by vám mohla zbýt kysaná řepa a celer — budou se hodit. Druhá postní neděle se jmenuje Pražná a my bychom měli jíst pražmo — naklíčené a upražené obilí. Naklíčíme oves a ještě ho prokvasíme. Plus naložíme vietnamské pickles a přidáme k němu trošku kvašení a vyrobíme to nejlepší, co kefír … 

Tohle si přečtuSymbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Bílá ředkev

Při čekání na jarní zeleninu zaměřte svou pozornost na bílou ředkev, kterou po většinu zimy najdete v regálech se zeleninou. Dá se jíst syrová, tepelně upravené a pochopitelně se dá zkvasit. Je nedílnou součástí korejské a japonské kuchyně — tam jí říkají daikon a dostala se i do pohádek Hayao Miyazakiho. Ředkev je možná na první pohled skromná zelenina s jemnou chutí, ale … 

Tohle si přečtuBílá ředkev

Otruby III: co všechno nuka zkysá

První dva díly byly obecně o nukazuke a o výrobě nukadoko. Teď už zbývá jen dát dohromady věci, které se tam dají strkat. Do otrub můžete dát cokoliv. Naprosto cokoliv. Dokazuje to tato velmi japonská televizní show. Má dva díly, celkem 24 minut, anglické titulky a skutečně to stojí za zhlédnutí. Dozvíte se, co udělá nuka s vařenými vejci, … 

Tohle si přečtuOtruby III: co všechno nuka zkysá

Mrkev

Mně se prostě mrkev nedaří. Tedy zejména tehdy, má-li pokud v té kyašené věci má hrát hlavní roli. Je dobrá jakou součást kimčchi, byla celkem dobrá ve věčné třílitrové lahvi, ale samostatně se mi prostě nedaří a nedaří.Nejdřív jsem ji zkoušela se zázvorem a pomerančovou kůrou. Jenže jsem tam té kůry patrně dala nějak moc a celé to chytlo … 

Tohle si přečtuMrkev