Polský boršč s řepným kvasem

Poláci tento boršč vaří na Vánoční večeři. Dávají do něj houbové taštičky, kterým říkají ouška. Recept na variantu, kterou sem píšu, a kterou jsem vařila pro Pražský vývar — komunitní projekt na mikrogranty pro zajímavé projekty, je s bílou fazolí a bez houbových taštiček. Zato je s čerstvými bylinkami. Suroviny na 5 litrů Na řepný kvas: 1 kg řepy, 2 l vody, 30 g soli, bobkový …

Tohle si přečtuPolský boršč s řepným kvasem

Otruby III: co všechno nuka zkysá

První dva díly byly obecně o nukazuke a o výrobě nukadoko. Teď už zbývá jen dát dohromady věci, které se tam dají strkat. Do otrub můžete dát cokoliv. Naprosto cokoliv. Dokazuje to tato velmi japonská televizní show. Má dva díly, celkem 24 minut, anglické titulky a skutečně to stojí za zhlédnutí. Dozvíte se, co udělá nuka s vařenými vejci, …

Tohle si přečtuOtruby III: co všechno nuka zkysá

Řepa

Konec sporů, jestli do boršče patří nakládaná řepa a čerstvé zelí nebo kysané zelí a čerstvá řepa. Základem pořádného boršče je totiž řepný kvas. Řepný kvas je totiž zázrak, kterému bych i věřila minimálně polovinu léčivých efektů, které jsou mu připisovány. A kdyby ho všichni lidi pili pravidelně a sami si ho kvasili, tak by jistě brzy zavládl světový mír. …

Tohle si přečtuŘepa