Chicha — pivo starých Inků

Chicha je tradiční, lehce fermentovaný nápoj z Jižní a Střední Ameriky. Inkové, Mayové, Toltékové a podobné osvícené národy to pili a pijí dodnes a právě i díky zázračným vlastnostem číčy odvibrovali do lepších vesmírů, tesali zázračné kalendáře, čmárali po planinách a tak. No, kdo byste chtěli vědět, jak to s těma americkejma předkolumbovskejma kulturama bylo v reálu a jak a proč příběhy o nich tak ovlivnily v posledních … 

Tohle si přečtuChicha — pivo starých Inků

Lopuchový a pampeliškový kořen

Kořeny a kysat? Více než dobře. Kořeny hvězdicovitých a zvonkovitých rostlin totiž obsahují inulín, tedy rozpustnou vlákninu a hlavně prebiotikum. A prebiotikum je všechno, co je lahůdkou pro probiotika — tedy třeba laktobacily. Takže kořeny kvasí rády a velmi ochotně. Inulín je obsažen třeba i v cibuli, takže komu se nechce kopat kořeny, tak tam vrazí cibuli. A kdo nemá cibuli, tak použije topinambur — to … 

Tohle si přečtuLopuchový a pampeliškový kořen