Březová míza

Máloco je tak tradiční a slovanské, jako březová šťáva. Marie Úlehlová-Tilschová jí věnovala celou kapitolu. K přečtení je zde. Alergie na březový pyl mi neomylně oznámila, že pro letošek je konec se sezonou sběru stromové mízy — a tak tenhle článek může vyjít. Záměrně ho publikuji až po krátké sezóně, kdy jde mízu z břízy čepovat — v rámci zákonů o ochraně dřevin jde totiž o poněkud … 

Tohle si přečtuBřezová míza

V krajině jablečného štrůdlu

Vítejte na cestě kolem světa — fermentované potraviny jsou skutečně globální záležitostí, byť se region od regionu velmi liší v tom, co se kvasí a jak to nakonec chutná. A myslím si, že stojí za to se alespoň zevrubně podívat na to, kde se co kysá, protože se díky tomu dá načerpat spousta inspirace. A začneme doma. Tedy v areálu jablečného … 

Tohle si přečtuV krajině jablečného štrůdlu