A dá se to zvážit?

Když se dívám na (jinak velmi inspirativní) videa o přípravách jídla nebo čtu psané recepty, jdou na mě mrákoty syna biochemikova, když vidím měření v jednotkách hrnkových. Nešlo by si v kuchyni počínat trochu civilizovaněji? Mám rád spoustu autorů videí, kteří jsou mi velmi dobrou inspirací, a u kterých si rád upevňuji znalosti o postupech a surovinách. Nosí mi skrz své … 

Tohle si přečtuA dá se to zvážit?

Rýže koji část 4. — miso pasta

Posledním samostatným dílem v tomto miniseriálu o lahodných plesnivých kondimentech bude návod na vlastní domácí miso, které si pošlete do budoucnosti, a až uběhne pár let, tak si ho jen vyzvednete. Co je to miso pasta jsme si popsali už v úvodním dílu, nyní se na ni podíváme o dost zevrubněji. Miso je ve svém základu vždy nějaký sacharidový substrát … 

Tohle si přečtuRýže koji část 4. — miso pasta

Rýže koji část 3. — jednoduché recepty

Podle víkendového postupu popsaného v minulém dílu jste si nadělili dvě kila krásně prorostlé voňavé houbovité matérie, která je kupodivu sladká, a vy už podle předchozích zvěstí tušíte, že bude umět zázračné věci v kuchyni. Nejste daleko od pravdy, zázraky umí. Dáme si hned zkraje rychlé opáčko minulého dílu: koji rýže je v páře uvařená kulatozrnná rýže, kterou posléze … 

Tohle si přečtuRýže koji část 3. — jednoduché recepty

Rýže koji část 2. — pěstování

V úvodním článku tohoto seriálu jsme si pověděli, k čemu je vlastně dobré pustit nějakou plíseň na rýži. Víme už také, že pokud bychom si chtěli s koji rýží pohrát, museli bychom si koupit půlkilový sáček za pětistovku, a to se nám nechce. Asijští zemědělci také nechodili před eóny do biokrámků a nekupovali si tam sáčky za pětistovky. My … 

Tohle si přečtuRýže koji část 2. — pěstování

Rýže koji část 1. — příběh

Do fermentačního vlaku jsem naskočil v době, když už měla Zuzka tento blog pěkně rozepsaný, plný inspirativních návodů a prapodivných bublavostí, ze kterých jsem mohutně těžil. Dodnes mám pocit, že jí jako čtenář tak trochu něco dlužím, takže nyní, když už je obsah z pohledu autorky víceméně uzavřený, řekl jsem si, že jí přispěju malým seriálem o svých zkušenostech … 

Tohle si přečtuRýže koji část 1. — příběh

Curtido

Curtido je lehce fermentovaný středoamerický zelný salát. Jednoduchý, rychlý, moc dobrý. Podává se jako příloha k masu nebo třeba v El Salvadoru se jí jako rychlý oběd s plněnou kukuřičnou plackou pupusas. Na curtido potřebujete zelí, mrkev, cibuli a koření a tři čtyři dny. Kdo nenakládal na podzim klasické zelí, které chce několik měsíců k rozvinutí plné chuti, tak pro něj … 

Tohle si přečtuCurtido