Štítek: teorie

  • Mýty a bludy 101: Co všechno se ve střevech neděje

    Už dlouho slibuju, že se pustím do nějaké popularizace fyziologie spojené s lidskou mikrobiotou. Než tedy začnu s poučnými texty, dostanu ze... View Article

  • Miliony přátelských bakterií. Mikroflora, mikrobiom — jak to tedy je?

    V těchto dnech vychází další číslo časopisu Sedmá generace. A pokud si ho pořídíte, tak tam najdete i článek, o který mě jeho... View Article

  • Resuscitace?

    Asi jste si všimli, že je tu poněkud mrtvo. Hlavním důvodem je fakt, že mě prostě čím dál tím víc... View Article

  • Justin a Erica Sonnenburgovi — Zdravá střeva (recenze)

    To takhle remcáte na facebooku, že v roce 2016 začne být kvašení módou, a že už se v češtině vydávají zázračné mikrobiální diety... View Article

  • Vegeta — polévkové koření

    Cože — zkvasit vegetu? A to už tu mám worcester, kečup, majolku, kari koření a hořčici. Kromě eidamu, který je kvašený ze své... View Article

  • Okurky — otázka křupavosti a barvy

    Další díl letošní okurkové sezóny. Už tu visí obecné povídání o okurkách, recepty na kvašáky ze starých kuchařek a návod na okurkovou... View Article

  • Okurky — úvod

    Loni jsem kvašáky záměrně opomíjela. Do té doby jsem měla zkušenost pouze s měkkými, velkými, poněkud příliš kyselými jedinci, kteří mi... View Article

  • Bobule I: přehled

    podzimní bobule Podzim je rájem pro skryté sběračské geny. Nádherně barevné bobule září všude kolem. Ještě pořád krásné počasí, které... View Article

  • Zelí

    Zemňáky a zelé, živobytí celé. Valašské přísloví  Kysané zelí je ikonou střední Evropy. Američani dokonce přistěhovalcům z německých a rakouských zemí (tedy i Čechům)... View Article

  • Jarní (ne)očista

    S blížícím se jarem se média a blogy zaplňují články o jarní očistě, o potřebě detoxikace, o tom, jak jsme všichni zkažení, porouchaní, zanešení... View Article