Mýty a bludy 1.01: Co všechno se ve střevech neděje

Už dlouho slibuju, že se pustím do nějaké popularizace fyziologie spojené s lidskou mikrobiotou. Než tedy začnu s poučnými texty, dostanu ze sebe nejprve všechnu tu frustraci způsobenou lidmi, kteří kážou „zdravá střeva“ a nenamáhají se oprášit si znalosti z biologie. Kdo se do takové situace nechce dostat a nechce se mu číst učebnice, tak sáhne po skvěle napsané knize … 

Tohle si přečtuMýty a bludy 1.01: Co všechno se ve střevech neděje

Miliony přátelských bakterií. Mikroflora, mikrobiom — jak to tedy je?

V těchto dnech vychází další číslo časopisu Sedmá generace. A pokud si ho pořídíte, tak tam najdete i článek, o který mě jeho redaktoři poprosili. A tady na blogu vyjde jeho první verze. Kdo chce porovnat, jak vypadá článek, který sepíše blogerka, a co s ním pak umí ostré pero redaktorovo, má tu možnost srovnání. Ale jinak je to text, který … 

Tohle si přečtuMiliony přátelských bakterií. Mikroflora, mikrobiom — jak to tedy je?

Resuscitace?

Asi jste si všimli, že je tu poněkud mrtvo. Hlavním důvodem je fakt, že mě prostě čím dál tím víc baví moje práce zapadlé vlastenky pro Post Bellum a objevila jsem kouzlo archivů a tak holt prokrastinuji spíše listováním v dokumentech o regionální historii, než vymýšlením, co by se ještě dalo zkvasit. Další, vcelku důležitý důvod je také fakt, … 

Tohle si přečtuResuscitace?

Justin a Erica Sonnenburgovi — Zdravá střeva (recenze)

To takhle remcáte na facebooku, že v roce 2016 začne být kvašení módou, a že už se v češtině vydávají zázračné mikrobiální diety a ty Missing microbes furt nikdo nechce vydat, až se vám ozve vydavatel té knihy, nad kterou ohrnuju nos, a jestli prý nechci výtisk na recenzi. Komunikace na sociálních sítích jak z učebnice — protože co na to můžu napsat … 

Tohle si přečtuJustin a Erica Sonnenburgovi — Zdravá střeva (recenze)

Vegeta — polévkové koření

Cože — zkvasit vegetu? A to už tu mám worcester, kečup, majolku, kari koření a hořčici. Kromě eidamu, který je kvašený ze své podstaty, jsou to všechny bodované suroviny potřebné do óbrmňamek, bez kterých si manža nepočvachtá. Základem polívky je pořádný vývar. To, co je na vývaru tak dobré, jsou naštípané aminokyseliny, pro které máme speciální receptory. Jde … 

Tohle si přečtuVegeta — polévkové koření

Okurky — otázka křupavosti a barvy

Další díl letošní okurkové sezóny. Už tu visí obecné povídání o okurkách, recepty na kvašáky ze starých kuchařek a návod na okurkovou limonádu. Dneska si povíme něco o tom, jestli a jak jdou uchovat základní vlastnosti čerstvé okurky, tedy barva a křupavost. Čerstvá, právě utržené okurčička je šťavnatá, plná vody a když se do ní zakousnete, tak křupne. Postupně ovšem vysychá … 

Tohle si přečtuOkurky — otázka křupavosti a barvy

Okurky — úvod

Loni jsem kvašáky záměrně opomíjela. Do té doby jsem měla zkušenost pouze s měkkými, velkými, poněkud příliš kyselými jedinci, kteří mi tento obor poněkud znechutili, a vůbec mě nelákalo je taky naložit. Ale protože se na ně objevovaly dotazy, řekla jsem si někdy v půlce srpna, že to je ostuda, abych měla kysací blog a nedělala okurky. I naložila jsem … 

Tohle si přečtuOkurky — úvod

Bobule I: přehled

podzimní bobule Podzim je rájem pro skryté sběračské geny. Nádherně barevné bobule září všude kolem. Ještě pořád krásné počasí, které samo vybízí, aby člověk vzal košík a vydal se do luk a strání nasyslit něco na zimu. A překvapivě těch jedlých je daleko více než obvykle sbíráme. Pravda, spousta jich je nejedlých až jedovatých a některé jsou nejedlé, dokud … 

Tohle si přečtuBobule I: přehled

Zelí

Zemňáky a zelé, živobytí celé. Valašské přísloví Kysané zelí je ikonou střední Evropy. Američani dokonce přistěhovalcům z německých a rakouských zemí (tedy i Čechům) říkali Krauts. A angličtina německý výraz sauerkraut převzala bez toho, aby hledali výraz vlastní — přitom na východním pobřeží USA ho vyrobí a snědí spousty. A i proto si kysané zelí pochopitelně zaslouží samostatný článek. Zejména když 8. října se … 

Tohle si přečtuZelí

Jarní (ne)očista

S blížícím se jarem se média a blogy zaplňují články o jarní očistě, o potřebě detoxikace, o tom, jak jsme všichni zkažení, porouchaní, zanešení jedy a vůbec. Mám slabost pro obskurnosti a podivné kejkle, které je euroatlantický člověk ochotný zkoušet, a patří k tomu i zvědavost, jaké pro to má asi důvody. A když už mám ten blogýsek, kde se pracuje se střevním obsahem a enzymy … 

Tohle si přečtuJarní (ne)očista