V krajině jablečného štrůdlu

Vítejte na cestě kolem světa — fermentované potraviny jsou skutečně globální záležitostí, byť se region od regionu velmi liší v tom, co se kvasí a jak to nakonec chutná. A myslím si, že stojí za to se alespoň zevrubně podívat na to, kde se co kysá, protože se díky tomu dá načerpat spousta inspirace. A začneme doma. Tedy v areálu jablečného … 

Tohle si přečtu

Marie Úlehlová-Tilschová

Jeden z mých antikvariátních úlovků z poslední doby je Česká strava lidová od Marie Úlehlové-Tilschové. A jsem z toho tak nadšená, že tajně doufám, že se jí postupem času dostane znovuuznání podobně, jakého se dočkala Anuše Kejřová. Ostatně její klíčové knihy už v reedici vyšly.Je patrně nejdůležitější českou teoretičkou zdravé výživy ve 20. století a také pečlivou etnografkou, co se tradiční … 

Tohle si přečtu

Již dávní… pralidé

Zdá se, že jen co lidé vynalezli první nádoby a zapomnětlivost, objevila se i fermentace. Nejdřív pravděpodobně bylo čůčo — tedy spontánně zkvašené ovoce, na které ostatně chodí i ledakterá zvířata. Ale nutno naznat, že k tomu nejsou archeologické nálezy. Takže je potřeba posunout se dopředu na časové ose do doby, ve které už archeologové něco našli. U přímořských obyvatel se dá … 

Tohle si přečtu

Mangostan

Opice skáčou přes kapok a mangostanMám ve větvích opice rádKdyž skáčou a skáčou přes kapok a mangostan Konstantin Biebl No dobrá, tak skáčou přes rambutan. Na druhou stranu — mangostan může růst hned vedle. Sice mu právě končí sezóna, ale lodě, které dováží čaj a kávu plují celkem dlouho a mangostan se díky antibakteriální slupkou moc nekazí, bude se ještě pár týdnů … 

Tohle si přečtu

Syrovátka

Syrovátka je tekutá složka fermentovaného či sraženého mléka, tzv. mléčné sérum. Budeme se bavit o té fermentované. Sladká syrovátka, která zbývá po enzymatickém zasýření mléka při výrobě sýrů, neobsahuje žádné žádoucí bakterie. Ale je stále velmi zdravým nápojem. A třeba tady je o ní disertační práce. Ta fermentovaná pak obsahuje trochu jednoduchých bílkovin či už naštípaných aminokyselin (ty …

Tohle si přečtu

Kniha — dárek nejmilejší

Před čtyřmi lety vyšla knížka Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu od Karla Machaly. Už jsem na ni onehdy upozorňovala na facebooku. Ale před Vánoci mají knihy největší prodejní sezonu a zrovna tahle stojí za zakoupení, přečetní a ozkoušení a tedy i za podrobnější recenzi.V knížce nenajdete moc receptů (konkrétně je jich tam devět). O to důkladněji a stravitelněji vám podá vysvětlení … 

Tohle si přečtu

Antidepresiva

Správně fermentované potraviny, které vám do střev dostanou ty správné kultury, mohou pomoci i se splíny či nespavostí. Přinejmenším kultury Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus totiž produkují GABA kyselinu aminomáselnou, která je jedním z hlavních hráčů ovlivňujících psychiku. Podrobné vysvětlení najdete třeba v podkladech k přednášce o neurochemii — dokonce v češtině. Studie oněch bakterií pak namátkou třeba tady, tady nebo tady.Zrovna …

Tohle si přečtu

Rejuvelac

Rejuvelac je údajně zázračný nápoj z prokvašeného, naklíčeného obilí. Objevil se s módou syrové stravy, tedy konkrétně living food. Podle letmého hledání to vypadá na zrození v Kalifornii (kde jinde) a přímo rejuvelac přišel na svět snad na tomto institutu. Ještě s tím má něco společného Hippokratova dieta, ale to už jsem odmítla zkoumat do hloubky, protože by mi vybuchl … 

Tohle si přečtu

Majonéza

Vejce bývají považována za něco plného tuků a cholesterolů a skoro tak strašně zlého, jako třeba výrobní salám. Na milost je vzat leda tak šmakoun nebo jak se ta bílkovo-sojová směs s rostlinnými oleji jmenuje. To že kombinace bílku a sóji je směs dvou velmi silných alergenů se už taktně zamlčuje. No a o chuti se vůbec není potřeba bavit. … 

Tohle si přečtu

Ocet

Ve stále přiostřujícím se boji proti NWO je ocet hlavním pomocníkem každého správného orgoníka. Takže začněte vyrábět ocet a rozhánějte zlé chemtrails! A ta teorie s octováním je fakt ještě lepší než pravidelné klystýry nebo hladovění s kayenským pepřem. No nic. Zastánci teorií, které prý vedou k úplnému vyčištění a osvícení tvrdí, že jablečný ocet po ránu a na lačno léčí všechno. … 

Tohle si přečtu