Vejce

Co se zbylými vajíčky? Nahromadila se vám doma natvrdo uvařená vejce a i když se těšíte na úterní vajíčkovou pomazánku na čerstvém chlebu, tak pořád nevíte, co s tím zbytkem? Piklit! Ovšem že se to dá zkvasit. Tak jako se v Čechách nakládá hermelín nebo utopenci, tak nedílnou součástí britského hospodského života jsou vejce pár týdnů naložená v octu. …

Tohle si přečtuVejce

Otruby III: co všechno nuka zkysá

První dva díly byly obecně o nukazuke a o výrobě nukadoko. Teď už zbývá jen dát dohromady věci, které se tam dají strkat. Do otrub můžete dát cokoliv. Naprosto cokoliv. Dokazuje to tato velmi japonská televizní show. Má dva díly, celkem 24 minut, anglické titulky a skutečně to stojí za zhlédnutí. Dozvíte se, co udělá nuka s vařenými vejci, …

Tohle si přečtuOtruby III: co všechno nuka zkysá

Vaječná tlačenka čili huspenina

Pokud budete na těch internetech hledat, co to taková vaječná tlačenka je, narazíte na recepty óbrmňamek s gothajem, sterilovanou zeleninou a tak. Ovšem vaječnou huspeninu najdete i v recepturách Viléma Vrabce a to už je jen těžko zpochybnitelná gastronomická autorita, že. Podle něj se sice dělaly receptury pro socialistické podniky, ale on sám byl jaksi vtělením řemesla první republiky …

Tohle si přečtuVaječná tlačenka čili huspenina

Majonéza

Vejce bývají považována za něco plného tuků a cholesterolů a skoro tak strašně zlého, jako třeba výrobní salám. Na milost je vzat leda tak šmakoun nebo jak se ta bílkovo-sojová směs s rostlinnými oleji jmenuje. To že kombinace bílku a sóji je směs dvou velmi silných alergenů se už taktně zamlčuje. No a o chuti se vůbec není potřeba bavit. …

Tohle si přečtuMajonéza