Fuj, plíseň!

Kam sahají hranice našeho vkusu co do chlupatých potravin? Odkud ten děs v očích spotřebitelů? A proč je to tak ukrutně dobré? Podíváme se na jedlé plísně, nad kterými není potřeba ani pozvednout obočí. Kulturní zvyklosti Jo, zvyk je železná košile, to platí pořád a platit bude. Co nás naučili ve školce, to nám zůstane zadřené po zbytek … 

Tohle si přečtuFuj, plíseň!

Tajný trik na umami aneb bombastické kimčchi (a jiná jídla) i pro vegany.

Qwerty pro vás sepsal demýtizační článek o tom, že se není potřeba bát glutamátu jako takového. Je jasné, že pokud budete jíst třikrát týdně vietnamskou euročínu ze stánku, tak vám to nebude dělat dobře, ale bude to kvůli vysokému obsahu pochybných a zakouřených tuků, soli, jednoduchých škrobů a nedostatku ostatních živin. Ve zmíněném článku bylo naznačeno, že když … 

Tohle si přečtuTajný trik na umami aneb bombastické kimčchi (a jiná jídla) i pro vegany.

The Noma Guide to Fermentation

Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. V okamžiku, kdy se rozkřiklo, že René Redzepi a David Zilber vydají letos na podzim knížku o tom, jak se kvasí v Nomě, bylo jasné, že ji naprosto nutně a neodkladně potřebuju. A to dokonce natolik, že jsem překonala pocit trapnosti a zcela na drzo jsem napsala do nakladatelství, že teda mám blogýsek kdesi … 

Tohle si přečtuThe Noma Guide to Fermentation

Mýty a bludy 1.01: Co všechno se ve střevech neděje

Už dlouho slibuju, že se pustím do nějaké popularizace fyziologie spojené s lidskou mikrobiotou. Než tedy začnu s poučnými texty, dostanu ze sebe nejprve všechnu tu frustraci způsobenou lidmi, kteří kážou „zdravá střeva“ a nenamáhají se oprášit si znalosti z biologie. Kdo se do takové situace nechce dostat a nechce se mu číst učebnice, tak sáhne po skvěle napsané knize … 

Tohle si přečtuMýty a bludy 1.01: Co všechno se ve střevech neděje

Cosima Bellersen Quirini — Fermentace (recenze)

Už během podzimu vyšla v Gradě další kniha o fermentaci. Autorkou je německá publicistka Cosima Bellersen Quirini. Ta knížka je německá. Praktická, bez zbytečného okecávání a s jednoznačným popisem. Takže komu vadily filozofující Sandorovy texty a rady „No nechte to být tak dlouho, dokud vám to nebude chutnat,“ a „To je přece zcela individuální, co už je zkažené,“ tak … 

Tohle si přečtuCosima Bellersen Quirini — Fermentace (recenze)

Kokos a vodní kefír

Předloni na podzim jsem dostala vodní kefír a od té doby pilně vyrábí limonády, protože se prostě pijí daleko snáze, než mléčný kefír. Stejně tak se mnohem snáze dají propašovat dětem a vcelku úspěšně se jim dá zatajit, že jsou vlastně zdravé. Mělo to jeden háček — kefír fungoval skvěle, ale dostala jsem ho v podobě, která připomínala daleko víc … 

Tohle si přečtuKokos a vodní kefír

Vodní kefír

Dostala jsem vodní kefír. Dlouho jsem odolávala, že ho nepotřebuju, protože mám přece mléčný. Ale nakonec ho mám doma a limonády jedou docela ve velkým. Nutno naznat, že vypít litr šumivé malinovky během dne je výrazně jednodušší, než vypít litr mléčného kefíru. A vzhledem k tomu, že roste, byť pomaleji než mléčný, a začínám ho rozdávat, tak je potřeba … 

Tohle si přečtuVodní kefír

Zelí

Zemňáky a zelé, živobytí celé. Valašské přísloví Kysané zelí je ikonou střední Evropy. Američani dokonce přistěhovalcům z německých a rakouských zemí (tedy i Čechům) říkali Krauts. A angličtina německý výraz sauerkraut převzala bez toho, aby hledali výraz vlastní — přitom na východním pobřeží USA ho vyrobí a snědí spousty. A i proto si kysané zelí pochopitelně zaslouží samostatný článek. Zejména když 8. října se … 

Tohle si přečtuZelí

Mléčný kefír prakticky

Vzhledem k tomu, že se mi opakovaně stalo, že osoby prokazatelně inteligentní, gramotné a sečtělé se mě po přečtení článku o kefíru a syrovátce stále ptaly, co vlastně s těmi zrny mají dělat, naznala jsem, že bych asi měla sepsat něco vyloženě praktického, bez mnoha odboček a s návody pro případy, když se nedaří. A tady tedy je. Je to vcelku hodně dlouhý … 

Tohle si přečtuMléčný kefír prakticky

Syrovátka

Syrovátka je tekutá složka fermentovaného či sraženého mléka, tzv. mléčné sérum. Budeme se bavit o té fermentované. Sladká syrovátka, která zbývá po enzymatickém zasýření mléka při výrobě sýrů, neobsahuje žádné žádoucí bakterie. Ale je stále velmi zdravým nápojem. A třeba tady je o ní disertační práce. Ta fermentovaná pak obsahuje trochu jednoduchých bílkovin či už naštípaných aminokyselin (ty …

Tohle si přečtuSyrovátka