Angrešt

Jednou za rok se na pichlavých keřích na zahradě objeví záplava sladkých, chlupatých angreštů. Nejlepší jsou samozřejmě oždibované rovnou z keře, rozehřáté od sluníčka. Ale jak čtenáře zdejšího blogu jistě nepřekvapí, moc jim sluší, když se skamarádí s bakteriemi a kvasinkami. Takže pokud se zrovna topíte v záplavě angreštu a opravdu se vám nechce zavařovat a péct, protože je venku horko, …

Tohle si přečtuAngrešt

Kyselé hrozny čili verjus

Verjus [veržů] je slovo ze staré francouzštiny — znamená zelená šťáva. Jde o mošt z nezralých vinných hroznů, popřípadě se dá vyrobit z nezralého rybízu nebo z pláňat. Případně se do verjusu dával šťovík a jiné kyselé byliny. Je to velmi prastarý způsob, jak do jídla dodat aciditu — zmiňuje ji třeba Hippokrates, který s ní léčí pohlavně přenosné choroby a jiné vředy. Jeho rady pak …

Tohle si přečtuKyselé hrozny čili verjus