Kniha Umění fermentace konečně česky!
Sandorův opus vychází po deseti letech i v češtině a my jsme ji jak se patří pokřtili.
..a dá se to zkvasit?
Sandorův opus vychází po deseti letech i v češtině a my jsme ji jak se patří pokřtili.
Ale není zemiak, je jen tma, zima a halucinace z podvýživy. (neznámý autor) Polsko-britská autora Zuza Zak vydala knížku o pobaltské kuchyni Žito a Jantar. Kniha vyšla pouze v angličtině a obávám, se že do češtiny ji nikdo překládat nebude. Protože Pobaltí je pro nás přehlíženou oblastí, tak o pobaltské kuchni nic moc nevíme, natož abychom dokázali běžně ty tři země s tak …
Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. V okamžiku, kdy se rozkřiklo, že René Redzepi a David Zilber vydají letos na podzim knížku o tom, jak se kvasí v Nomě, bylo jasné, že ji naprosto nutně a neodkladně potřebuju. A to dokonce natolik, že jsem překonala pocit trapnosti a zcela na drzo jsem napsala do nakladatelství, že teda mám blogýsek kdesi …
To takhle remcáte na facebooku, že v roce 2016 začne být kvašení módou, a že už se v češtině vydávají zázračné mikrobiální diety a ty Missing microbes furt nikdo nechce vydat, až se vám ozve vydavatel té knihy, nad kterou ohrnuju nos, a jestli prý nechci výtisk na recenzi. Komunikace na sociálních sítích jak z učebnice — protože co na to můžu napsat …
Už během podzimu vyšla v Gradě další kniha o fermentaci. Autorkou je německá publicistka Cosima Bellersen Quirini. Ta knížka je německá. Praktická, bez zbytečného okecávání a s jednoznačným popisem. Takže komu vadily filozofující Sandorovy texty a rady „No nechte to být tak dlouho, dokud vám to nebude chutnat,“ a „To je přece zcela individuální, co už je zkažené,“ tak …
V rámci barterových výměn při recenzích po Katzově knize Síla Přírodní Fermentace jsem se také domluvila, že zrecenzuji e‑knihu „Snídaně trochu jinak“ od autorek webu zivakultura.cz. Jde o snídaňové recepty pro GAPS dietu, která pracuje s konceptem ozdravění trávicího traktu právě s důrazem i na střevní mikrofloru. Ve své podstatě je to o něco přísnější a o fous mastičkářštější paleo.To znamená …
Asi jste si všimli, že nějaké složitější sýrařské postupy tu nenajdete. Maximálně kefír. Má to několik důvodů — nemám dostatečný zdroj mléka (na pořádnou sýrařinu ho potřebujete v litrech) a nemám prostor na zrání sýru s kontrolovatelnou teplotou a vlhkostí. No a hlavně pozorný čtenář tuší, že mi plně vyhovuje princip „nakrájet, posolit, zajistit aby k tomu nemohl vzduch, počkat“ a nic víc. To …
Wild Fermentation od Sandora Katze konečně vychází v češtině pod názvem Síla přírodní fermentace. Hurá! Hledejte ve svých oblíbených knihkupectvích nebo přímo na stránkách nakladatelství Grada. Nebo její výtisk vyhrajte v soutěži, kterou tímto právě vyhlašuju.Ve hře jsou tři kusy knihy Síla přírodní fermentace. Soutěž bude probíhat na facebookovém profilu blogu, který najdete zde. Bude se soutěžit …
Hurá, hurá, hurá — právě jsem se vrátila z Holešovic, kde jsem podepsala smlouvu o dílo. Budu překládat úplně klíčovou knihu, která v Americe před šesti sedmi lety spustila kvasný boom — totiž Wild Fermentation od Sandora Katze. Pokud se bude vše dařit tak, jak se má, já budu stíhat termíny a nebohý editor s korektorem, kteří to po mně budou číst, nebudou hospitalizováni …
Jeden z mých antikvariátních úlovků z poslední doby je Česká strava lidová od Marie Úlehlové-Tilschové. A jsem z toho tak nadšená, že tajně doufám, že se jí postupem času dostane znovuuznání podobně, jakého se dočkala Anuše Kejřová. Ostatně její klíčové knihy už v reedici vyšly.Je patrně nejdůležitější českou teoretičkou zdravé výživy ve 20. století a také pečlivou etnografkou, co se tradiční …