The Noma Guide to Fermentation

Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. V okamžiku, kdy se rozkřiklo, že René Redzepi a David Zilber vydají letos na podzim knížku o tom, jak se kvasí v Nomě, bylo jasné, že ji naprosto nutně a neodkladně potřebuju. A to dokonce natolik, že jsem překonala pocit trapnosti a zcela na drzo jsem napsala do nakladatelství, že teda mám blogýsek kdesi … 

Tohle si přečtuThe Noma Guide to Fermentation

Justin a Erica Sonnenburgovi — Zdravá střeva (recenze)

To takhle remcáte na facebooku, že v roce 2016 začne být kvašení módou, a že už se v češtině vydávají zázračné mikrobiální diety a ty Missing microbes furt nikdo nechce vydat, až se vám ozve vydavatel té knihy, nad kterou ohrnuju nos, a jestli prý nechci výtisk na recenzi. Komunikace na sociálních sítích jak z učebnice — protože co na to můžu napsat … 

Tohle si přečtuJustin a Erica Sonnenburgovi — Zdravá střeva (recenze)

Cosima Bellersen Quirini — Fermentace (recenze)

Už během podzimu vyšla v Gradě další kniha o fermentaci. Autorkou je německá publicistka Cosima Bellersen Quirini. Ta knížka je německá. Praktická, bez zbytečného okecávání a s jednoznačným popisem. Takže komu vadily filozofující Sandorovy texty a rady „No nechte to být tak dlouho, dokud vám to nebude chutnat,“ a „To je přece zcela individuální, co už je zkažené,“ tak … 

Tohle si přečtuCosima Bellersen Quirini — Fermentace (recenze)

Snídaně trochu jinak (recenze)

V rámci barterových výměn při recenzích po Katzově knize Síla Přírodní Fermentace jsem se také domluvila, že zrecenzuji e‑knihu „Snídaně trochu jinak“ od autorek webu zivakultura.cz. Jde o snídaňové recepty pro GAPS dietu, která pracuje s konceptem ozdravění trávicího traktu právě s důrazem i na střevní mikrofloru. Ve své podstatě je to o něco přísnější a o fous mastičkářštější paleo.To znamená … 

Tohle si přečtuSnídaně trochu jinak (recenze)

Mléko a sýry — Domácí mlékař

Asi jste si všimli, že nějaké složitější sýrařské postupy tu nenajdete. Maximálně kefír. Má to několik důvodů — nemám dostatečný zdroj mléka (na pořádnou sýrařinu ho potřebujete v litrech) a nemám prostor na zrání sýru s kontrolovatelnou teplotou a vlhkostí. No a hlavně pozorný čtenář tuší, že mi plně vyhovuje princip „nakrájet, posolit, zajistit aby k tomu nemohl vzduch, počkat“ a nic víc. To … 

Tohle si přečtuMléko a sýry — Domácí mlékař

Soutěž o knihu Síla přírodní fermentace

Wild Fermentation od Sandora Katze konečně vychází v češtině pod názvem Síla přírodní fermentace. Hurá! Hledejte ve svých oblíbených knihkupectvích nebo přímo na stránkách nakladatelství Grada. Nebo její výtisk vyhrajte v soutěži, kterou tímto právě vyhlašuju.Ve hře jsou tři kusy knihy Síla přírodní fermentace. Soutěž bude probíhat na facebookovém profilu blogu, který najdete zde. Bude se soutěžit … 

Tohle si přečtuSoutěž o knihu Síla přírodní fermentace

Wild fermentation vyjde česky!

Hurá, hurá, hurá — právě jsem se vrátila z Holešovic, kde jsem podepsala smlouvu o dílo. Budu překládat úplně klíčovou knihu, která v Americe před šesti sedmi lety spustila kvasný boom — totiž Wild Fermentation od Sandora Katze. Pokud se bude vše dařit tak, jak se má, já budu stíhat termíny a nebohý editor s korektorem, kteří to po mně budou číst, nebudou hospitalizováni … 

Tohle si přečtuWild fermentation vyjde česky!

Marie Úlehlová-Tilschová

Jeden z mých antikvariátních úlovků z poslední doby je Česká strava lidová od Marie Úlehlové-Tilschové. A jsem z toho tak nadšená, že tajně doufám, že se jí postupem času dostane znovuuznání podobně, jakého se dočkala Anuše Kejřová. Ostatně její klíčové knihy už v reedici vyšly.Je patrně nejdůležitější českou teoretičkou zdravé výživy ve 20. století a také pečlivou etnografkou, co se tradiční … 

Tohle si přečtuMarie Úlehlová-Tilschová

Kniha — dárek nejmilejší

Před čtyřmi lety vyšla knížka Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu od Karla Machaly. Už jsem na ni onehdy upozorňovala na facebooku. Ale před Vánoci mají knihy největší prodejní sezonu a zrovna tahle stojí za zakoupení, přečetní a ozkoušení a tedy i za podrobnější recenzi.V knížce nenajdete moc receptů (konkrétně je jich tam devět). O to důkladněji a stravitelněji vám podá vysvětlení … 

Tohle si přečtuKniha — dárek nejmilejší

Divoké kvašení — bible všech kysačů

Klíčovou knihou pro filosofii a praxi domácího fermentování potravin na začátku 21. století je Wild fermentation Sandora Ellixe Katze — kysacího obrozence a fetišisty. Katz patří ke generaci vzdělaných Američanů, kteří se po divočejší fázi v mládí vrhli na permakulturu, veganství, DIY a podobné záležitosti. Sám sebe popisuje jako postvegana. U něj má zájem o zdravé jídlo ještě významný zdravotní význam. S. Katz … 

Tohle si přečtuDivoké kvašení — bible všech kysačů