Mléko

  • Zlé, krabicové

    Víc blábolů snad nebylo napsáno o žádné jiné základní surovině než o UHT trvanlivém mléce. Pojďme si posvítit na pár mýtů, které na trvanlivé mléko za posledních dvacet let naschly.

  • Jogurt

    Úvodní slovo si vypůjčím od hochů z Červeného trpaslíka, protože nemohu uvěřit tomu, že jsme ještě pořád nepřistoupili na kysacím blogu... View Article

  • Mléčné nápoje do horkých dní

    Hledáte podobně jako já, jak se ochladit? Ideální je obrátit se k tradicím zemí, které se s horkem potýkají historicky dlouhodobě — tam mají... View Article

  • Mléko a sýry — Domácí mlékař

    Asi jste si všimli, že nějaké složitější sýrařské postupy tu nenajdete. Maximálně kefír. Má to několik důvodů — nemám dostatečný zdroj mléka... View Article

  • Kišk — fermentovaný bulgur či jiné krupky

    Kišk či kašk je blízkovýchodní mléčně fermentovaná obilovina, která se používá buď na zahuštění omáček, anebo jako kaše. Kořeny má... View Article

  • Kde se vzal kefír?

    Kavkazská legenda praví, že první kefírová zrna dostal prorok Mohamed přímo od Alláha a ten naučil kavkazské národy, jak ho používat,... View Article

  • Máslo II: zrající a marocký smen

    V lednu jsem kvasila máslo a nyní mi v lednici už dozrály jeho zajímavější varianty. A protože dozrály do velmi lahodné chuti, je... View Article

  • Máslo I

    Zkvasit máslo? Ale jistě. Ostatně je to tradiční způsob výroby másla — čistě technologicky v podmínkách hospodářství bez chladící techniky nejde moc nasbírat... View Article

  • Kefír zevně II: kosmetika

    Kefír je pro pleť velmi blahodárná záležitost, protože je to směs vody, tuku, bílkovin a vitamínu A a E, které jsou pro... View Article

  • Kefír zevně I: dermatologická první pomoc

    V článku o praktickém kefíru jsem slibovala článek o tom, co teda vlastně s kefírem dělat, když už ho vyrobím. A protože možností je... View Article