Tonic

Když už tu mám návod na domácí gin, tak je k němu taky potřeba domácí tonic — to dá rozum. A samozřejmě že zkvašený… Jde o sirup, který se přidá do vodního kefíru. Půjde to i s cukrovým nálevem na zrna mléčného kefíru nebo když necháte rozkvasit sladkou vodou s trochou nějaké syrovátky a špetkou droždí (bez toho vám to nebude dělat bublinky).

Receptura obsahuje přímo bylinný odvar — jednak z chininové kůry, ale také z docela většího množství citronové trávy a levandule. Určitě tedy neuškodí, když ho budete popíjet při malarickém záchvatu, ale je potřeba předem ozkoušet, jestli náhodou na chinin nejste alergičtí — tedy v první várce ochutnat trochu a počkat, co to udělá.

Zároveň chinin mírně povzbuzuje chuť k jídlu a ve vyšších dávkách může tlumit horečku a zmírňovat bolesti. Rozhodně neužívejte nic, co obsahuje chinin, v těhotenství či při kojení. Stejně tak dráždí žaludeční vředy a snižuje srážlivost krve — tedy nepít před plánovaným chirurgickým zákrokem nebo pokud už tak máte srážlivost mizernou nebo dokonce k tomu berete nějaké léky, které srážlivost snižují. Platí i pro acylpirin.

Stejně tak se nesmí kombinovat s léky na uklidnění (zvyšuje jejich efekt), s antiepileptiky (snižuje jejich efekt) a s léky na žaludeční obtíže (třeba antacidy) — také snižuje jejich efekt. Chinin najdete i v komerčních tonicích.

Citronová tráva, které je v tom sirupu taky hodně, pomáhá naopak tlumit podrážděný žaludek, snižuje krevní tlak a pomáhá mírně tlumit bolest. Ovšem podobně jako chinin se nesmí užívat v těhotenství a při kojení.

Levandule je vcelku bezpečná bylinka se zklidňujícím a uvolňujícím efektem, ale té v tom zase není nikterak významné množství.

Kefírový tonic

Ingredience na 2 litry

  • 1,5 l vodního kefíru z první fermentace,
  • 1 grapefruit,
  • 1 limetka,
  • 1 citron,
  • 500 ml vody,
  • 300 g cukru a nebo jiného sladidla dle vlastní preference,
  • 30 g pomleté chininové kůry,
  • 3 – 5 stonků citronové trávy,
  • 5 podrcených zelených karamomů,
  • 6 kuliček podrceného nového koření,
  • 5 g sušené levandule.

Citrusy pořádně namažte olejem a vydrbejte kartáčkem nebo drátěnkou, posléze omyjte horkou vodou a mýdlem. Díky hygienickým směrnicím se citrusy prodávané v EU mohou ošetřovat pouze směsí umělých pryskyřic a vosků, nikoliv velmi ohavnými konzervanty jako před rokem 2005. No a ta současná ošetřovadla nejsou rozpustná ve vodě, ale v tucích. Proto jich olejová lázeň dokáže část stáhnout. Ještě jsou ty vosky taky rozpustné v benzínu, ale to mi nepřijde jako vhodné řešení problému, protože chci minimalizovat chemikálie v mém tonicu :-). Kdo má k dispozici chemicky neošetřené citrusy, tak pochopitelně sáhne po nich.

Z omytých citrusů pomocí škrabky oloupejte vrchní barevnou část slupek, nakrájejte na menší kousky, smíchejte s chininovou kůrou, kořením a levandulí. Zalijte půl litrem vody a nechte vařit cca 30 minut. Mělo by se to odpařit tak zhruba na polovinu objemu a chutnat do dost hořce. Přeceďte přes plátno nebo kávový filtr, do zcezeného odvaru přidejte cukr a ještě nechte svařit na silnější nit - tedy zhruba na 110 stupňů Celsia. Přelijte do nějaké lahve, ve které budete sirup uchovávat, a nechte vychladnout. Sirup bude zlatohnědý — chininová kůra celkem barví.

V případě, že to děláte z nějakými náhradními sladidly, které nevytvoří sirup, tak se výrazně zkrátí trvanlivost odvaru — dostatečný objem cukru ve hmotě totiž pomáhá hmotu konzervovat. Takže ho určitě uchovávejte v lednici a ne moc dlouho.

No a jak teda vyrobit ten tonic?

Do vodního kefíru vymačkejte šťávu z grapefruitu, citronu a limetky a přilijte dva až tři panáky chininového sirupu. Dávkujte to podle chuti a počítejte s tím, že hořkost a sladkost se během zrání výrazně zmírní, takže by základní nálev měl být výrazně intenzivnější, než by vám chutnalo. Ještě jednou přeceďte a přelijte budoucí tonic do pevných, uzavíratelných lahví.

Nechte 12 hodin stát při pokojové teplotě a pak 12 hodin v lednici. Spotřebujte do 48 hodin od dozrání.

6 komentářů u „Tonic“

  1. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, jestli byste nechtěla udělat rozhovor do Xantypy? Píšu pro ně jako externí redaktorka a připravuji článek o trendech ve stravování. Odkázali bychom i na připravovaný překlad Wild Fermentation. Mohla bych vás třeba poprosit o napsání emailu na adresu sekretariat@xantypa.cz, já bych vám odpověděla a dohodly bychom se na detailech.
    Děkuji,
    Anna H.

    Odpovědět
  2. Dobrý den,

    mám k receptu několik otázek
    1. kdy se tam přidává citronová kůra a v jakém množství zhruba přidat, pokud ji mám v sušeném stavu?
    2. jak zhruba dlouho se vaří cukr? (i po 40 minutách jsem nedosáhla požadované hustoty a nevěděla jsem jestli je chyba ve výrobě a nebo to prostě trvá déle)

    Děkuji za odpovědi.
    iva

    Odpovědět
  3. Dobrý den,

    Chtěl bych se zeptat, zda nevíte, kde by bylo možné sehnat chininový extrakt na výrobu toniku. Rád bych se zbavil nahnědlé barvy z chininové kůry při výrobě domácího toniku. 

    Předem děkuji

    Odpovědět
    • V čistší podobě je chinin schválen jako sulfát nebo hydrochlorid. Vzhledem k tomu, že je to docela silné alkaloidní léčivo, s jehož neodborným dávkováním by mohly být dost nepěkné potíže, tak se běžně neprodává a v potravinách ho reguluje vyhláška č. 4472004 Sb.

      Myslím, že zabarvení z kůry je docela malá daň za bezstarostnost s pořízením přírodní sušiny. Shánění extraktu pro domácí používání nestojí za to. Na toniky se dají použít i jiné zdroje hořkosti — pelyněk, chmel, zeměžluč, hořec, čekanka, smetanka, puškvorec, bedrník.

Napsat komentář: Anonymní Zrušit odpověď na komentář