Bobule III: slané

Podzim je tady. Výbuch barev a záplava ovoce. I toho divokého, které ovšem naši předkové pečlivě sbírali a střádali na zimní nedostatek. Navíc volně rostoucí bobule mají často i léčivé účinky, mohou tedy fungovat jako funkční potraviny. Z loňska tu mám článek o tom, které bobule má smysl hledat a sbírat — najdete ho tady a pak recepty na šťávy, likéry či bobulový ocet. …

Tohle si přečtuBobule III: slané

Květové limonády

Jarní květy už jsou sice většinou fuč a ty, co kvetou začátkem léta, zase čekají, až bude teplo, takže teď je takové hluché období. Na druhou stranu většina léčivek se ke květu teprve chystá, a tak bych vám ráda nabídla další z metod, jak je uchovat — totiž udělat si z nich limonádu nebo sirup, který se pak dá rozkvasitV podstatě …

Tohle si přečtuKvětové limonády

Vománkový víno

Zkvasit se dá snad vážně všechno a omezovat se jen na převahu mléčného kvašení by byla škoda. Ale protože s alkoholovým kvašením moc zkušeností nemám, článek o domácích ovocných vínech napsal Chekotay, jehož domovský blog najdete zde. Díky moc! Něco málo o domácí výrobě vína Víno prospívá ženám, pakli je mužové pijí, a tolik je jisté, že k tomu čepce nepotřebují, …

Tohle si přečtuVománkový víno