Lečo

Hanka Michopulu ve svém podcastu Potraviny začala spolu s Darině Sieglovou napravovat pověst leču. Hodlám se připojit k rozšíření toho, jak lečo může být fajn.

Vaříme z kimčchi

Sice zabíjeme mikroba, ale způsobíme blaho v obědové misce. Kimčchi skýtá spoustu příležitostí, jak si přichystat hřejivé a chuťově bohaté jídlo. Rukama.

Chřest 2

Slaďoučký, čerstvoučký chřest je pochopitelně něco, co se dá zkvasit úplně samo. A určitě to zkuste. Nevydrží moc dlouho — jednak ho hned sníte a teda taky když ho necháte dlouho stát, tak pak bude takový rozbředlý. Ale jako sezonní pochoutka k prvnímu grilování a nebo do jarního salátu super. Chřest v jednoduchém láku suroviny: 1 balíček chřestu, voda, sůl. Odlámejte špičky … 

Tohle si přečtu

Kimčchi

Definitivní pojednání o korejském kimčchi, které si připravíte ne podle konkrétního receptu, ale hlavně podle vlastní chuti.

Ředkev v tomelu — daikon no kakizuke — 大根の柿漬け

Jedno velmi japonské kvašení využívající zimní sezonu. A je tam nesmírně zajímavý moment nakládání ředkve do rozmašírovaného ovoce. Recept jsem okoukala a nadchla se pro něj ve výborné knížce o japonském nakládání a kvašení — anglicky ji koupíte zde. Potřebujete na to nemoc zralé, tuhé tomely — prodává se pod jménem kaki, Angličané mu říkají persimon. V českých krámech jsou španělské tomely, které jsou o fous sladší … 

Tohle si přečtu

Nezralá rajčata

Na vlastní střeva jsem testovala teorii, že solanin se rozkládá mléčným kvašením — v pokusu zkvasit lilek potměchuť. Kdo pochybuje o jednom mém pokusu, tak si projde práce doktory Veselé z Brněnské techniky, která publikovala docela dost prací právě o vlivu mléčné fermentace na spoustu nejedlých látek, včetně solaninu. Opravdu to laktobacily umí — z hořkých rajčat nám udělají kyselou umami bombu! Kvasit potměchuť je … 

Tohle si přečtu

Tajný trik na umami aneb bombastické kimčchi (a jiná jídla) i pro vegany.

Qwerty pro vás sepsal demýtizační článek o tom, že se není potřeba bát glutamátu jako takového. Je jasné, že pokud budete jíst třikrát týdně vietnamskou euročínu ze stánku, tak vám to nebude dělat dobře, ale bude to kvůli vysokému obsahu pochybných a zakouřených tuků, soli, jednoduchých škrobů a nedostatku ostatních živin. Ve zmíněném článku bylo naznačeno, že když … 

Tohle si přečtu

Zavité kimčchi — bosam kimčchi — 보쌈 김치

Bosam — zavité kimčchi — je jedna z dalších mnoha variací na kimčchi. Běžně patláte kořeněnou pastu mezi listy čtvrtek pekingského zelí nebo jí jen mícháte se zeleninou, avšak taky můžete udělat kimčchi závitky a naložit je do láku. Jde o velmi starý korejský recept z doby, kdy tam ještě neznali chilli papričky, takže má bílou barvu a je pikantní jen od zázvoru. Tradiční … 

Tohle si přečtu

Kimčchi — chyby, kterým se dá vyhnout

Studentský spolek mě pozval do poroty první pražské kimčchi battle. Akce to byla nadmíru povedená — sešlo se více jak dvacet soutěžících a více jak stovka ochutnavačů. Ač organizátoři počítali zhruba s pětinou, akce pěkně šlapala a zvládlo se to. V létě bude další kolo a celá akce nadchla nejčestnějšího porotce korejského velvyslance Seoung-Hyun Moona natolik, že začal uvažovat o organizaci podzimního kimdžanku, … 

Tohle si přečtu

Torši

Na počátku léta jsem našla několik ohromně zajímavých tureckých receptů na kvašenou zeleninu. Něco jsem naložila a rozepsala pár článků, jenže pak Turci začali bombardovat Kurdy. Což, přiznám se, je něco, co moc neumím zkousnout. Umožňujeme našemu spojenci ve velkém rozjet další genocidu. Navíc když se letos připomíná 100 let od genocidy arménské. A když Kurdové jsou … 

Tohle si přečtu