Chřest 2

Slaďoučký, čerstvoučký chřest je pochopitelně něco, co se dá zkvasit úplně samo. A určitě to zkuste. Nevydrží moc dlouho — jednak ho hned sníte a teda taky když ho necháte dlouho stát, tak pak bude takový rozbředlý. Ale jako sezonní pochoutka k prvnímu grilování a nebo do jarního salátu super. Chřest v jednoduchém láku suroviny: 1 balíček chřestu, voda, sůl. Odlámejte špičky …

Tohle si přečtuChřest 2

Ředkev v tomelu — daikon no kakizuke — 大根の柿漬け

Jedno velmi japonské kvašení využívající zimní sezonu. A je tam nesmírně zajímavý moment nakládání ředkve do rozmašírovaného ovoce. Recept jsem okoukala a nadchla se pro něj ve výborné knížce o japonském nakládání a kvašení — anglicky ji koupíte zde. Potřebujete na to nemoc zralé, tuhé tomely — prodává se pod jménem kaki, Angličané mu říkají persimon. V českých krámech jsou španělské tomely, které jsou o fous sladší …

Tohle si přečtuŘedkev v tomelu — daikon no kakizuke — 大根の柿漬け

Nezralá rajčata

Na vlastní střeva jsem testovala teorii, že solanin se rozkládá mléčným kvašením — v pokusu zkvasit lilek potměchuť. Kdo pochybuje o jednom mém pokusu, tak si projde práce doktory Veselé z Brněnské techniky, která publikovala docela dost prací právě o vlivu mléčné fermentace na spoustu nejedlých látek, včetně solaninu. Opravdu to laktobacily umí — z hořkých rajčat nám udělají kyselou umami bombu! Kvasit potměchuť …

Tohle si přečtuNezralá rajčata

Tajný trik na umami aneb bombastické kimčchi (a jiná jídla) i pro vegany.

Qwerty pro vás sepsal demýtizační článek o tom, že se není potřeba bát glutamátu jako takového. Je jasné, že pokud budete jíst třikrát týdně vietnamskou euročínu ze stánku, tak vám to nebude dělat dobře, ale bude to kvůli vysokému obsahu pochybných a zakouřených tuků, soli, jednoduchých škrobů a nedostatku ostatních živin. Ve zmíněném článku bylo naznačeno, že když …

Tohle si přečtuTajný trik na umami aneb bombastické kimčchi (a jiná jídla) i pro vegany.

Zavité kimčchi — bosam kimčchi — 보쌈 김치

Bosam — zavité kimčchi — je jedna z dalších mnoha variací na kimčchi. Běžně patláte kořeněnou pastu mezi listy čtvrtek pekingského zelí nebo jí jen mícháte se zeleninou, avšak taky můžete udělat kimčchi závitky a naložit je do láku. Jde o velmi starý korejský recept z doby, kdy tam ještě neznali chilli papričky, takže má bílou barvu a je pikantní jen od zázvoru. Tradiční …

Tohle si přečtuZavité kimčchi — bosam kimčchi — 보쌈 김치

Kimčchi — chyby, kterým se dá vyhnout

Studentský spolek mě pozval do poroty první pražské kimčchi battle. Akce to byla nadmíru povedená — sešlo se více jak dvacet soutěžících a více jak stovka ochutnavačů. Ač organizátoři počítali zhruba s pětinou, akce pěkně šlapala a zvládlo se to. V létě bude další kolo a celá akce nadchla nejčestnějšího porotce korejského velvyslance Seoung-Hyun Moona natolik, že začal uvažovat o organizaci podzimního kimdžanku, …

Tohle si přečtuKimčchi — chyby, kterým se dá vyhnout

Torši

Na počátku léta jsem našla několik ohromně zajímavých tureckých receptů na kvašenou zeleninu. Něco jsem naložila a rozepsala pár článků, jenže pak Turci začali bombardovat Kurdy. Což, přiznám se, je něco, co moc neumím zkousnout. Umožňujeme našemu spojenci ve velkém rozjet další genocidu. Navíc když se letos připomíná 100 let od genocidy arménské. A když Kurdové jsou …

Tohle si přečtuTorši

Turecké kvašáky — Salatalik Tursusu

Většina světa kvasí okurky s koprem. Pokud chcete nějaké takové recepty vyzkoušet, koukněte sem. Klasické česko-slovenské recepty pak najdete tady. Případně projděte i ostatní články o okurkách, které tu mám — dozvíte se jak na okurkové kimčchi, co dělat, aby zůstaly co nejkřupavější a proč kvašáky nemůžete mít krásně zelené. Tenhle recept patří ke klasickým tureckým receptům na nakládanou zeleninu. Turci …

Tohle si přečtuTurecké kvašáky — Salatalik Tursusu

Rebarborové kimčchi

Korejci tuhle variantu kimčchi neznají. Nejspíš proto, že rebarboru nepěstují, jen jim roste jako plevel v divoké formě bez dostatečně šťavnatých řapíků a využívají leda kořen coby projímadlo, někdy i mladé listy. Alespoň to praví korejská wikipedie. Ovšem fakt, že Korejci nedělají reveňové kimčchi, by vás neměl zastavit, protože ke sladkokyselé rebarboře sladko-kyselo-pikantě-umami kimčchi pasta jde naprosto skvěle. …

Tohle si přečtuRebarborové kimčchi