Prakticky v každém receptu nebo popisu fermentačních technik zmiňujeme jednu z metod, jak ochránit potravinu před problémy a usměrnit ji žádoucím směrem: zamezení přístupu vzduchu. Než abychom všechny 4 způsoby pokaždé vysvětlovali za bujarého šermování rukama, máme to zde v jednom jediném prostém článku a na ten budeme soustavně odkazovat.
Úlohou domácího kvasíře je připravit bakteriím selektivní prostředí, ve kterém nepřežijí zlé a přežijí hodné. Důležitou úpravou prostředí je solení. To ale samotné nestačí, na povrchu, který je ve styku s kyslíkem, se dějí všechny známé problémy i přes zasolení: křís, plísně, octovatění. Uvnitř fermentu je vždycky bezpečno. Povrch je problematický.

Vezmeme si něco velmi jednoduchého a zamezíme přístupu vzduchu na čtvero způsobů. Základem je zelenina, kterou potopíme do 2% slaného roztoku. Laktobacil přežije, ostatní zlouni ne. Dvě procenta soli je nutné vážit proti hmotnosti zeleniny a vody užité na lák. 1 kg zeleniny + 1 kg vody = 40 g soli.
Hack #0 — plná nádoba
Vlastně není vůbec jednodušší metody, jak zamezit přístupu vzduchu, než vzduch vytlačit samotným materiálem. Svou nádobu prostě naplňte až po okraj a zavřete víčkem. Víčko by nemělo být utažené ani moc, ani málo. Když bude utažené moc, nebudou moci plyny ven, uvnitř se bude budovat přetlak a sklenice po otevření přeteče jako šumák. Když bude nedotažené, bude dovnitř funět vzduch. V počátečních dnech můžete jednou za den přebytečný tlak odpustit, vůbec nevadí, že se nějaký vzduch dovnitř jednorázově dostane.

Nevýhodou je, že při bouřlivém kvašení vyteče hodně tekutiny, proto stavte nádobu do misky, škopku nebo hlubokého talíře. Průběžně ji můžete zachytávat a ukládat do ledničky, po doběhnutí bouřlivé fáze se může hodit na zpětné dolití.
Hack #1 — sklenička v hrdle
Do kvasné sklenice nasypte zeleninu, zalijte lákem, nechte trochu místa a do hrdla vložte dnem dolů menší skleničku. Přes to celé přetáhněte fresh fólii a zatižte šutrem, knížkou, činkou, tchýní. Postavte na hluboký talíř nebo do misky, kdyby to bublalo a přetékalo.
Skleničku vložte do lahve Přetáhněte fólií, zagumičkujte a zatiže
Hack #2 — kvasná zátka
Do kvasné sklenice nasypte zeleninu, zalijte lákem, zatižte zeleninu čistým kamenem tak, aby nad hladinu nic nečouhalo. Přetáhnete fresh fólií, do které jste umístili kvasnou zátku. Kyslík nepůjde dovnitř, zevnitř bude odcházet CO2.
Těžítko položte na zeleninu Hrdlo zajistěte kvasnou zátkou, dále nezatěžujte
Hack #3 — zip sáček s vodou
Do kvasné sklenice nasypte zeleninu, zalijte lákem, zatižte zeleninu čistým kamenem tak, aby nad hladinu nic nečouhalo. Na hladinu položte neděravý sáček naplněný vodou a zazipovaný. Sáček by měl hladinu zakrýt a vyplnit hrdlo lahve. Přes to celé můžete přetáhnout fresh fólii a zagumičkovat.
Těžítko položte na zeleninu Zipovým sáčkem naplněným vodou vyplňte zbylý prostor, přetáhněte fólií a zagumičkujte
Hack #4 — kvašení přímo v sáčku
Tohle jsem si převelice oblíbil a doporučuji, protože je to absolutně nejspolehlivější cesta, jak nic nerozbít, nerozlít, nezplesnivět, nezkřísovatět a ještě je to extrémně flexibilní na skladování.
Celý ferment prostě naházejte s lákem či bez láku do IKEA plastového sáčku ISTAD (jsou k dispozici až šestilitrové!) se dvěma zipy a vytlačte rukama vzduch. Objem sáčku naddimenzujte radši 2×, tzn. na celkový litr obsahu dvoulitrový sáček. Uvnitř se bude tvořit CO2 atmosféra. Čím sladší ferment a čím vyšší teplota, tím víc budou produkovat kvasinky plynu. Hlídejte a občas plyn vypusťte. To že tam vleze zpátky trocha kyslíku vůbec nevadí.
Poznatek: IKEA sáček je biorozložitelný, takže jej bakterie prožerou a poměrně brzy začne prosakovat. Chce to skutečný igelit.
Sáček můžete používat opakovaně, jen si ho nepropíchněte při užírání vidličkou. Ujistěte se, že plast je určen k potravinářským účelům. Pokud se vám delší skladování v sáčku ekluje, tak jej využijte jen na první (zhruba týdenní) zakysání a pak ferment přesuňte do flašky a do lednice. Snížené pH už zeleninu zakonzervovalo, ale odhalený povrch s přístupem vzduchu stále umí přilákat křís.

Všechny další otázky a odpovědi najdete v článku Můj první ferment.
RIMMER: To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?! Řek‚ bych, že za tohle vyfasujete dvě hodiny BK.
LISTER: A co je to BK?
KOCOUR: Musel ses ptát?
RIMMER: Zkrátka… Bez Kyslíku. Dvě hodiny žádný kyslík. To vás odnaučí bláznění.

Zkvašeno píšu od roku 2017, zajišťuji technický chod a provádím jazykové korektury. Ve svém volném čase samozřejmě kvasím, reinstaluji kávovou kulturu, fotím houby, peču chleba, chodím pěšky a pozoruji svět kolem sebe.
Na svém malém e‑shopu Fermentárum.cz pro vás mám kultury na domácí chov, literaturu, přednášky a kurzy jak pro domácí spotřebitele, tak i profíky.