10 fermentů, bez kterých se neobejdu
Top 10 kvašených dobrot, bez kterých už bych já nebyl já. Máte taky uspořádaný svůj žebříček hodnot?
..a dá se to zkvasit?
Top 10 kvašených dobrot, bez kterých už bych já nebyl já. Máte taky uspořádaný svůj žebříček hodnot?
Když jíme, krmíme nejen sebe, ale i svoje střevní mikroorganismy. Vláknina, ať už rozpustná nebo nerozpustná, je palivem pro naše mikrouty. Nenechme je hladovět!
Internet už od loňského roku ovládá rýžová voda na vlasy. A protože to je fermentované, musela jsem to vyzkoušet.
Není probiotické, co se leskne. Dokonce ani neplatí, že čím dražší, tím zdravější. Jaké potíže vlastně doprovázejí význam slova PROBIOTICKÝ?
Tohle není návod na zhubnutí. Ani na stoletý život. Tohle je můj myšlenkový pochod, kterým míchám své jídlo.
„Napij se, Jáchymku, je to zdravý!“ — „Néé, mami, néé, to je hnus, já chci Pipirindu!“ — „Neřvi a napí se!“ — „Uááá“ — „A nebul nebo dostaneš na prdel, abys měl proč bulet!“ Kvůli ochraně osobních údajů jsem samozřejmě Pepíčka zaměnil za úplně jinou ječící postavičku v bačkůrkách, ale takhle si asi většina rodičů představuje a zároveň i zažívá pokusy o změnu stravy školáků na zdravější model dle …
Skoro si připadám jako člen nějaké novodobé ezo sekty, která místo ketodiet nebo konzumace dělené stravy vzývá střevo a jeho mikrobiotu. Uklidňuje mě ale, že stejně uvažují i klinicky praktikující lékaři, což si lze ověřit na některé z přednášek či celých seminářů. Šarlatánům vstup zakázán! Nejdřív vypadalo Zkvašeno se svými jednoduchými recepty jako prima legrace na víkend. Pak …
Bez přidané chemie! Bez umělých dochucovadel! Bez glutamátů! To jsou zaklínadla moderních a zdravých potravin. Když se zeptáte mne, tak já bych soli kyseliny glutamové vysílal i ráno v televizi pro děti. Už jsem se naučil tak nějak instinktivně zpozornět u každého nápisu na obalu výrobku, který se mi snaží obsah prodat tím, co je zrovna trendy — light, bez cukru, s tradiční …
Vždycky, když se s někým bavím o jídle a fermentacích, přijde na přetřes TOP 5 důvodů, proč se do kvašení a ručního zpracování potravin pustit. Co je u mě na prvním místě? Všeléčivost probiotik? Nene. Přelahodné a komplexní chutě metabolitů? I kdeže… V posledních několika letech je takovým hezkým evergreenem poslaneckých loží a živným agarem europarlamentních ambicí téma zvané Dvojí kvalita potravin. Spotřebitelé se totiž …
Už dlouho slibuju, že se pustím do nějaké popularizace fyziologie spojené s lidskou mikrobiotou. Než tedy začnu s poučnými texty, dostanu ze sebe nejprve všechnu tu frustraci způsobenou lidmi, kteří kážou „zdravá střeva“ a nenamáhají se oprášit si znalosti z biologie. Kdo se do takové situace nechce dostat a nechce se mu číst učebnice, tak sáhne po skvěle napsané knize …