Jak to dostat do dětí

„Napij se, Jáchymku, je to zdravý!“ — „Néé, mami, néé, to je hnus, já chci Pipirindu!“ — „Neřvi a napí se!“ — „Uááá“ — „A nebul nebo dostaneš na prdel, abys měl proč bulet!“ Kvůli ochraně osobních údajů jsem samozřejmě Pepíčka zaměnil za úplně jinou ječící postavičku v bačkůrkách, ale takhle si asi většina rodičů představuje a zároveň i zažívá pokusy o změnu stravy školáků na zdravější model …

Tohle si přečtuJak to dostat do dětí

Seminář Mikrobiom a možnosti jeho ovlivnění

Skoro si připadám jako člen nějaké novodobé ezo sekty, která místo ketodiet nebo konzumace dělené stravy vzývá střevo a jeho mikrobiotu. Uklidňuje mě ale, že stejně uvažují i klinicky praktikující lékaři, což si lze ověřit na některé z přednášek či celých seminářů. Šarlatánům vstup zakázán! Nejdřív vypadalo Zkvašeno se svými jednoduchými recepty jako prima legrace na víkend. Pak …

Tohle si přečtuSeminář Mikrobiom a možnosti jeho ovlivnění

Mýty a bludy 1.01: Co všechno se ve střevech neděje

Už dlouho slibuju, že se pustím do nějaké popularizace fyziologie spojené s lidskou mikrobiotou. Než tedy začnu s poučnými texty, dostanu ze sebe nejprve všechnu tu frustraci způsobenou lidmi, kteří kážou „zdravá střeva“ a nenamáhají se oprášit si znalosti z biologie. Kdo se do takové situace nechce dostat a nechce se mu číst učebnice, tak sáhne po skvěle napsané knize …

Tohle si přečtuMýty a bludy 1.01: Co všechno se ve střevech neděje

Miliony přátelských bakterií. Mikroflora, mikrobiom — jak to tedy je?

V těchto dnech vychází další číslo časopisu Sedmá generace. A pokud si ho pořídíte, tak tam najdete i článek, o který mě jeho redaktoři poprosili. A tady na blogu vyjde jeho první verze. Kdo chce porovnat, jak vypadá článek, který sepíše blogerka, a co s ním pak umí ostré pero redaktorovo, má tu možnost srovnání. Ale jinak je to text, který …

Tohle si přečtuMiliony přátelských bakterií. Mikroflora, mikrobiom — jak to tedy je?

Symbiotický půst: závěrečný díl — snídaně

Jako závěrečný díl seriálu o symbiotických pokrmech jsem si vybrala snídaně. Jsem snídací typ a tak nemám problém souhlasit se všemi těmi doporučeními, jak je snídaně důležitá. Dokonce mi daleko více vyhovuje tříchodový styl jídla — tedy velká snídaně, rozumný oběd a večeře — na svačinky mě nikdy neužilo a vlastně se mi líbá taková hypotéza, že snídaně s vysokým obsahem bílkovin pomáhá žádoucím …

Tohle si přečtuSymbiotický půst: závěrečný díl — snídaně

Symbiotický půst VIII: šestý týden — Levanta

Začátkem února ten plán na postní články vypadal jako prima nápad. Ovšem během března začaly události houstnout a čas se nejspíš někam vypařuje. A tak s obrovským vděkem využívám nabídky Rachada — Michala Huga Hromase, že jeden díl napíše. Rachada si můžete poslechnout na Radiu Wave, ale hlavně si můžete jeho jídlo dát v Herbivore na Rašínově nábřeží v Praze nebo si …

Tohle si přečtuSymbiotický půst VIII: šestý týden — Levanta

Symbiotický půst VII: pátý týden — indický

Čtvrté postní neděli se tradičně říká družebná. Je v půlce půstu a bývala určena tomu, aby se lidi scházeli, pili sladké likéry, jedli pálenec — pučálku s cukrem a pepřem — a případně se pekly koláče. No a v dnešní nabídce symbiotických receptů se budeme družit s indickou kuchyní. Protože právě indické jídlo je ukázkou toho, jak dát dohromady pestrou škálu druhů vlákniny, k tomu něco kvašeného …

Tohle si přečtuSymbiotický půst VII: pátý týden — indický

Symbiotický půst VI: misky hojnosti

Na blogu Good moon spoon v lednu předpovídali trendy na tento rok. A kromě kvašení, a roku luštěnin, poukazovali taky na tzv. misky hojnosti nebo Buddhovy misky. Jenže teda se mi zdá, že zatím tento trend čeští blogeři nějak ignorují. Doposud se mi podařilo najít jen dva roky starý článek na vegmanii a jeden na veganoticu, který, s dovolením, přeberu …

Tohle si přečtuSymbiotický půst VI: misky hojnosti

Symbiotický půst V: třetí týden

A je tu třetí postní týden a další várka symbiotických receptů — takových receptů, ve kterých je dostatek rozmanité vlákniny a zároveň i něco kysaného s živými mikroby. První dva díly najdete zde a zde. Pokrmy vydají za hlavní jídlo dne (tj. velká snídaně nebo oběd či večeře) — dodají mezi 600 – 800 kcal — tedy zhruba třetinu denního příjmu průměrného, fyzicky nepracujícího dospělého a přes 10 g vlákniny — tedy třetinu …

Tohle si přečtuSymbiotický půst V: třetí týden

Symbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Pro recepty, které chystám na třetí postní týden, to bude chtít zase trošku příprav. Z prvního týdne by vám mohla zbýt kysaná řepa a celer — budou se hodit. Druhá postní neděle se jmenuje Pražná a my bychom měli jíst pražmo — naklíčené a upražené obilí. Naklíčíme oves a ještě ho prokvasíme. Plus naložíme vietnamské pickles a přidáme k němu trošku kvašení a vyrobíme to nejlepší, co …

Tohle si přečtuSymbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden