Čínský rajčatový kvas (s goji) — 红酸汤

V článku o čínské chilli pastě jsem zmiňovala provincii Chu-nan. A tam se kromě onoho chilli také neobejdou bez rajčatového kvasu. Pochází od lidu Miao.Dokonce mají přísloví, které říká: „三天不吃酸,走路打蹿蹿“ Tedy: „Tři dny nejez kvas a budeš se za chůze slabostí třást.“ Ten kvas se původně dělal z divokých rajčat, které mají specifickou kyselou chuť a jsou velmi léčivá. Cože? …

Tohle si přečtuČínský rajčatový kvas (s goji) — 红酸汤

Rajčata II

Původně jsem chtěla jen na facebooku upozornit na dva loňské rajčatové články, ale jak jsem je po sobě četla, tak mi přišly nějaké takové divné a zjistila jsem, že vlastně bude snazší napsat ty články znovu, než je přepisovat. A tak je tu tenhle příspěvek. Ještě pořád se dají koupit dozrálá rajčata a kdo má vlastní zdroje, tak …

Tohle si přečtuRajčata II

Otruby III: co všechno nuka zkysá

První dva díly byly obecně o nukazuke a o výrobě nukadoko. Teď už zbývá jen dát dohromady věci, které se tam dají strkat. Do otrub můžete dát cokoliv. Naprosto cokoliv. Dokazuje to tato velmi japonská televizní show. Má dva díly, celkem 24 minut, anglické titulky a skutečně to stojí za zhlédnutí. Dozvíte se, co udělá nuka s vařenými vejci, …

Tohle si přečtuOtruby III: co všechno nuka zkysá

Rajčata

Já vím, že tentokrát jsem úplně mimo sezónu, ale chci vám představit princip věčné lahve a mám fotku jen s těmi rajčaty. Tak mi přijde rozumné se o nich rozepsat. Zejména když výsledek s domácími nezralými byl fakt výborný. Na rozdíl od pokusu s těmi, která jsou takhle v zimě ke koupi. Věčnou lahev jsem zakládala někdy na podzim, původně asi …

Tohle si přečtuRajčata

Salsa, guacamole a kečup

Cokoliv, kam se při přípravě dává něco kyselého, se dá úspěšně vyrobit pomocí mléčné fermentace. Vždy to je ve prospěch nutriční hodnoty takové potraviny (laktobacily, kyselina mléčná a B‑vitaminy), u čerstvé zeleniny to pomáhá uchovat i vitamíny, které by jinak zoxidovaly nebo degradovaly tepelnou úpravou. A často to je ku prospěchu chuti. Do tohohle článku se vejdou tři experimenty …

Tohle si přečtuSalsa, guacamole a kečup