Čínský rajčatový kvas (s goji) — 红酸汤

V článku o čínské chilli pastě jsem zmiňovala provincii Chu-nan. A tam se kromě onoho chilli také neobejdou bez rajčatového kvasu. Pochází od lidu Miao.Dokonce mají přísloví, které říká: „三天不吃酸,走路打蹿蹿“ Tedy: „Tři dny nejez kvas a budeš se za chůze slabostí třást.“ Ten kvas se původně dělal z divokých rajčat, které mají specifickou kyselou chuť a jsou velmi léčivá. Cože? …

Tohle si přečtuČínský rajčatový kvas (s goji) — 红酸汤

Rajčata II

Původně jsem chtěla jen na facebooku upozornit na dva loňské rajčatové články, ale jak jsem je po sobě četla, tak mi přišly nějaké takové divné a zjistila jsem, že vlastně bude snazší napsat ty články znovu, než je přepisovat. A tak je tu tenhle příspěvek. Ještě pořád se dají koupit dozrálá rajčata a kdo má vlastní zdroje, tak …

Tohle si přečtuRajčata II

Rajčata

Já vím, že tentokrát jsem úplně mimo sezónu, ale chci vám představit princip věčné lahve a mám fotku jen s těmi rajčaty. Tak mi přijde rozumné se o nich rozepsat. Zejména když výsledek s domácími nezralými byl fakt výborný. Na rozdíl od pokusu s těmi, která jsou takhle v zimě ke koupi. Věčnou lahev jsem zakládala někdy na podzim, původně asi …

Tohle si přečtuRajčata

Salsa, guacamole a kečup

Cokoliv, kam se při přípravě dává něco kyselého, se dá úspěšně vyrobit pomocí mléčné fermentace. Vždy to je ve prospěch nutriční hodnoty takové potraviny (laktobacily, kyselina mléčná a B‑vitaminy), u čerstvé zeleniny to pomáhá uchovat i vitamíny, které by jinak zoxidovaly nebo degradovaly tepelnou úpravou. A často to je ku prospěchu chuti. Do tohohle článku se vejdou tři experimenty …

Tohle si přečtuSalsa, guacamole a kečup