Třešně

Třešně jdou zkvasit mléčným kvašením a výsledek je vcelku ohromující. Je to slané, šťavnaté, nakyslé a jestli chcete tuhle sezonu chcete zkusit nějaký experiment s kvašením, tak třešně jsou na to fakt ideální. Klíčovou podmínkou pro úspěšný výsledek je zabránit nadvládě kvasinek, které by z třešní udělaly alkoholový kvas. Takže potřebujete sůl a hodně se vám hodí nějaký startér. Díky …

Tohle si přečtuTřešně

Bobule III: slané

Podzim je tady. Výbuch barev a záplava ovoce. I toho divokého, které ovšem naši předkové pečlivě sbírali a střádali na zimní nedostatek. Navíc volně rostoucí bobule mají často i léčivé účinky, mohou tedy fungovat jako funkční potraviny. Z loňska tu mám článek o tom, které bobule má smysl hledat a sbírat — najdete ho tady a pak recepty na šťávy, likéry či bobulový ocet. …

Tohle si přečtuBobule III: slané

Angrešt

Jednou za rok se na pichlavých keřích na zahradě objeví záplava sladkých, chlupatých angreštů. Nejlepší jsou samozřejmě oždibované rovnou z keře, rozehřáté od sluníčka. Ale jak čtenáře zdejšího blogu jistě nepřekvapí, moc jim sluší, když se skamarádí s bakteriemi a kvasinkami. Takže pokud se zrovna topíte v záplavě angreštu a opravdu se vám nechce zavařovat a péct, protože je venku horko, …

Tohle si přečtuAngrešt

Melouny

A opět něco z těch bizarnějších, ale velmi tradičních variant fermentovaných věcí. Melouny se pěstují po celém světě, a tak se vymyslela i spousta způsobů, jak je uchovat i mimo sezonu, a jak zužitkovat i ty části, které v našich končinách většinou vyhazujeme. Vodní melouny jsou navíc velmi zdravé. Mají vysoký obsah vody, takže v létě skvěle pomáhají na žízeň, a navíc fungují jako …

Tohle si přečtuMelouny

Bobule II: tekutiny

Pokud jste si z podzimního výletu přinesli dostatečné zásoby volně rostoucích bobulí, ráda bych vám nabídla pár nápadů, co s nimi udělat. Některé budou zahrnovat kvašení, některé nikoliv. A pokud nevíte, co jde sesbírat a sežrat, tak si přečtěte předchozí článek. Budete-li sbírat volně rostoucí věci, o kterých si nejste jistí, jestli je to skutečně ono, zkontrolujte to pak ještě …

Tohle si přečtuBobule II: tekutiny

Bobule I: přehled

podzimní bobule Podzim je rájem pro skryté sběračské geny. Nádherně barevné bobule září všude kolem. Ještě pořád krásné počasí, které samo vybízí, aby člověk vzal košík a vydal se do luk a strání nasyslit něco na zimu. A překvapivě těch jedlých je daleko více než obvykle sbíráme. Pravda, spousta jich je nejedlých až jedovatých a některé jsou nejedlé, dokud …

Tohle si přečtuBobule I: přehled

Rajčata II

Původně jsem chtěla jen na facebooku upozornit na dva loňské rajčatové články, ale jak jsem je po sobě četla, tak mi přišly nějaké takové divné a zjistila jsem, že vlastně bude snazší napsat ty články znovu, než je přepisovat. A tak je tu tenhle příspěvek. Ještě pořád se dají koupit dozrálá rajčata a kdo má vlastní zdroje, tak …

Tohle si přečtuRajčata II

Kyselé hrozny čili verjus

Verjus [veržů] je slovo ze staré francouzštiny — znamená zelená šťáva. Jde o mošt z nezralých vinných hroznů, popřípadě se dá vyrobit z nezralého rybízu nebo z pláňat. Případně se do verjusu dával šťovík a jiné kyselé byliny. Je to velmi prastarý způsob, jak do jídla dodat aciditu — zmiňuje ji třeba Hippokrates, který s ní léčí pohlavně přenosné choroby a jiné vředy. Jeho rady pak …

Tohle si přečtuKyselé hrozny čili verjus

Meruňky

Jsou zdravé, jsou v sezoně, jsou výtečné a když už se je člověk rozhodně zavařit, tak jich má většinou spoustu. Doporučuju tak kilo dvě oddělit a zkusit zkysat. Stojí to za to. Výhodou fermentovaných receptů je, že meruňky zůstanou syrové, uchovají si tak obsah vitamínu C a ostatních antioxidantů, výrazně se zvýší stravitelnost minerálů jako je draslík, vápník, železo. …

Tohle si přečtuMeruňky