Zkvašeno 3 beta

Nevím, kolik čtenářů jsou pamětníci a pamatují si ještě na první miniaturní vzhled Zuzčina průkopnického blogýsku o obskurních nákazách a shnilém jídle. Já si to tedy pamatuji moc dobře a byl to jeden z důvodů, proč jsem se ke Zkvašno přidal — chtěl jsem lepší technický stav, lepší vzhled, lepší čitelnost. Jednou přestavbou jsme si už v roce 2017 prošli, ale pořád v rámci …

Tohle si přečtuZkvašeno 3 beta

2× podcast Potraviny s Hankou Michopulu

Hanka Michopulu zve hosty do svého podcastu o potravinách a povídá si s nimi o tom, co je na původních tradičních postupech hodnotného a čím bychom se z nich měli i dnes inspirovat. Došlo i na nás dva — Zuzku s Vláďou, což byla poměrně výjimečná situace, protože se ještě nestalo, že by Hanka jedno téma probrala hned nadvakrát. Probrali jsme snad úplně všechno — báječné i prakticky archeologické …

Tohle si přečtu2× podcast Potraviny s Hankou Michopulu

Jak jsme byli v televizi

Kdyby mi někdo před deseti lety řekl, že pan kefír půjde někdy na kameru do hlavního vysílacího času, tak dotyčnému objednám houkavý auto do Dobřan nebo na sever Prahy.A přeci — v létě napsala Lucie, že by ráda vyrobila reportáž do magazínu Víkend na TV Nova o kvašených potravinách pro běžné spotřebitele, takže by bylo záhodno vybrat nějaká přístupná …

Tohle si přečtuJak jsme byli v televizi

Jak jsme jedli korejské nudle

Vztahy s jihokorejskou republikou máme na mimořádně dobré úrovni, třeba se jednou stane, že zrovna tak progresivní bude i severněji ložená zem, která (když už nic) nabízí vskutku výtečné nudlové pokrmy. Jedním z nich jsme byli se Zuzkou počastováni. Já tento příspěvek tedy píšu za nás za oba, ale zásluhu a zaťatý dráp v tom má hlavně svou osvětovou činností …

Tohle si přečtuJak jsme jedli korejské nudle

Jak jsme byli v rádiu

Infikovali jsme éter, naočkovali dráťák, inkubovali vlny a zakysali mixák. To bylo totiž tak, že nám zavolala Maškrtnice, že prý se blíží jaro, lidi by se chtěli detoxikovat a kysat víc než kdykoliv jindy, aže by bylo prý záhodno o tom něco říci Našim Národům. No co — povídáme — ve sdělovacích prostředcích se plácají i větší nesmysly, tak co bychom nepřispěli, že. …

Tohle si přečtuJak jsme byli v rádiu

Resuscitace?

Asi jste si všimli, že je tu poněkud mrtvo. Hlavním důvodem je fakt, že mě prostě čím dál tím víc baví moje práce zapadlé vlastenky pro Post Bellum a objevila jsem kouzlo archivů a tak holt prokrastinuji spíše listováním v dokumentech o regionální historii, než vymýšlením, co by se ještě dalo zkvasit. Další, vcelku důležitý důvod je také fakt, …

Tohle si přečtuResuscitace?

Kvašáková dílna

V neděli 5.7. se v Praze, v prostoru nákladové nádraží Žižkov, bude konat Street food festival. Předvedou se vám tam profesionálové i nadšení amatéři s tím nejlepším ze street foodu z celého světa. Street food je něco, co koupíte ve stánku na ulici, a sníte si to třeba v parku. Běžný street food v ČR je často jako uzenky Kolíka Aťsepicnu, ale mimo …

Tohle si přečtuKvašáková dílna

AnaPur

Možná jste si už všimli, jak se před nějakou dobou začaly šířit náhrady jídla — práškové směsi, které nejsou koktejly na hubnutí nebo proteinové izoláty, ale opravdu náhradou běžného jídla. No a jeden známý se pro něco takového nadchl a vytvořil si směs k obrazu svému — AnaPur. Jen tak mezi řečí jsem pronesla „chacha, to by určitě šlo zkvasit“. A on na …

Tohle si přečtuAnaPur

Soutěž o knihu Síla přírodní fermentace

Wild Fermentation od Sandora Katze konečně vychází v češtině pod názvem Síla přírodní fermentace. Hurá! Hledejte ve svých oblíbených knihkupectvích nebo přímo na stránkách nakladatelství Grada. Nebo její výtisk vyhrajte v soutěži, kterou tímto právě vyhlašuju.Ve hře jsou tři kusy knihy Síla přírodní fermentace. Soutěž bude probíhat na facebookovém profilu blogu, který najdete zde. Bude se soutěžit …

Tohle si přečtuSoutěž o knihu Síla přírodní fermentace

Fermentované vánoce

Ráda bych uvedla na svou obhajobu, že rozhodně nezačínám s vánočním tématem moc brzo. Protože pokud chci mít během svátků na stole i kamarádské mikroby, tak na některé věci je i v prvním adventním týdnu pozdě. Pojďme si tedy udělat takový malý harmonogram, co kdy naložit, aby to bylo k jídlu přesně v momentě, kdy to budeme potřebovat. 1. adventní …

Tohle si přečtuFermentované vánoce