Zlé, krabicové

Víc blábolů snad nebylo napsáno o žádné jiné základní surovině než o UHT trvanlivém mléce. Pojďme si posvítit na pár mýtů, které na trvanlivé mléko za posledních dvacet let naschly.

Jogurt

Úvodní slovo si vypůjčím od hochů z Červeného trpaslíka, protože nemohu uvěřit tomu, že jsme ještě pořád nepřistoupili na kysacím blogu k domácí výrobě jogurtu. Nikomu samozřejmě nemusím vyprávět o tom, jak je jogurt skvělá potravina, protože to všichni chápou a barevnými kelímky mají nacpané supermarketové vozíky až do výše očí. V tomto zápisku ale ohlodáme bílou hmotu až na … 

Tohle si přečtuJogurt

Mléčné nápoje do horkých dní

Hledáte podobně jako já, jak se ochladit? Ideální je obrátit se k tradicím zemí, které se s horkem potýkají historicky dlouhodobě — tam mají všelijakých řešení spoustu. No dobře, tropické ráje to umí řešit skvěle, ale čerstvá kokosová voda, před vteřinou vymačkané dokonale dozrálé ovoce a kvalitní rum nejsou úplně dostupné pro každodenní potřeby běžného středoevropana. Ovšem Blízký a Střední východ, … 

Tohle si přečtuMléčné nápoje do horkých dní

Mléko a sýry — Domácí mlékař

Asi jste si všimli, že nějaké složitější sýrařské postupy tu nenajdete. Maximálně kefír. Má to několik důvodů — nemám dostatečný zdroj mléka (na pořádnou sýrařinu ho potřebujete v litrech) a nemám prostor na zrání sýru s kontrolovatelnou teplotou a vlhkostí. No a hlavně pozorný čtenář tuší, že mi plně vyhovuje princip „nakrájet, posolit, zajistit aby k tomu nemohl vzduch, počkat“ a nic víc. To … 

Tohle si přečtuMléko a sýry — Domácí mlékař

Kišk — fermentovaný bulgur či jiné krupky

Kišk či kašk je blízkovýchodní mléčně fermentovaná obilovina, která se používá buď na zahuštění omáček, anebo jako kaše. Kořeny má v dávném starověku a je příbuzný s balkánskou trahanou. Navíc v sobě obsahuje dostatek bílkovin, čímž se stává sám o sobě plnohodnotným jídlem a je instantní a lehký. Tedy zajímavá varianta jídla na hory. Výroba je extrémně nenáročná: vezmete bulgur (nebo třeba ječné … 

Tohle si přečtuKišk — fermentovaný bulgur či jiné krupky

Kde se vzal kefír?

Kavkazská legenda praví, že první kefírová zrna dostal prorok Mohamed přímo od Alláha a ten naučil kavkazské národy, jak ho používat, a přikázal jim chránit ho před cizinci. Mohli jim ho pochopitelně prodávat (a také tak činili), ale chránili tajemství jeho přípravy a především existenci zrn. Pro jistotu říkali, že se to dělá z obilí — tajemného Alláhova prosa. Z hotového kefíru … 

Tohle si přečtuKde se vzal kefír?

Máslo II: zrající a marocký smen

V lednu jsem kvasila máslo a nyní mi v lednici už dozrály jeho zajímavější varianty. A protože dozrály do velmi lahodné chuti, je na čase se o ně podělit. V evropských krajích, kde mají velká rašeliniště (tedy na britských ostrovech a ve Skandinávii), se často přirozeně zakvašené máslo skladovalo v keramických nádobách či kožených pytlích, které se ponořily do rašelinné tůně … 

Tohle si přečtuMáslo II: zrající a marocký smen

Máslo I

Zkvasit máslo? Ale jistě. Ostatně je to tradiční způsob výroby másla — čistě technologicky v podmínkách hospodářství bez chladící techniky nejde moc nasbírat dostatek smetany, aniž by tato předem nezkysla. Máslo ze smetanového zákysu má lepší trvanlivost a výraznější chuť. Zároveň má také intenzivnější máslové aroma, některé laktokoky totiž produkují diacetyl — neboli máslové aroma. Výroba domácího másla ze šlehačky proběhla … 

Tohle si přečtuMáslo I

Kefír zevně II: kosmetika

Kefír je pro pleť velmi blahodárná záležitost, protože je to směs vody, tuku, bílkovin a vitamínu A a E, které jsou pro pokožku kouzelným elixírem. Zároveň je kyselý a obsahuje prospěšné bakterie. Mikrobiální prostředí není součástí jen vnitřku člověka, ale i naší pokožky. Takový vhodně vyvážený bakteriální film chrání kůži před pomnožením nežádoucích mikrobů (ať už jde o patogenní bakterie, … 

Tohle si přečtuKefír zevně II: kosmetika

Kefír zevně I: dermatologická první pomoc

V článku o praktickém kefíru jsem slibovala článek o tom, co teda vlastně s kefírem dělat, když už ho vyrobím. A protože možností je nepřeberně, bude těch článků víc. Nejprve o tom, proč je kefír dobré patlat na sebe zvenčí. A i to se rozpadne minimálně do dvou článků. V tomhle najdete pár základních receptů na použití v případě, že nastane nějaký mírnější … 

Tohle si přečtuKefír zevně I: dermatologická první pomoc