Polévky z kvásku III: balkánské — Ciorba a trahaňa

Po poněkud dlouhé pauze se vracím k seriálu, který přerušil symbiotický půst — ke kváskovým polévkám z kvásku. Konec konců vrátily se mlhy, tma a plískanice a pořádná polévka rozhodně pomůže. Tentokrát se vydáme na Balkán, kde rozkvašují kukuřičnou krupici (a přidávají tam pšeničné otruby, aby to vůbec začalo kvasit, kukuřice sama je dost odolná surovina) a nebo si předkvašují obiloviny předem …

Tohle si přečtuPolévky z kvásku III: balkánské — Ciorba a trahaňa

Polévky z kvásku IV: teda spíše z kvasu — Rusko

Zatím co ve střední Evropě se polévky zahustily kváskem, který se jinak pěstoval pro pečení chleba, balkánci si nechají zkvasit otruby a nebo prokvasit celé zrní. Rusové používají cezený, řídký kvas, který buď vypijí a nebo ho použijí jako základ té polévky. V ruských zdrojích najdete použitý jak klasický tmavý kvas, kde je velké procento hodně celozrnnéhých žitných …

Tohle si přečtuPolévky z kvásku IV: teda spíše z kvasu — Rusko

Polévky z kvásku II: Polsko a Bělorusko — Žurek a žůr

Pokračujeme druhým dílem kváskových polévek. Po lokálních, rakousko-uherských se vydáme o kousek dál na severovýchod, tedy do Polska a Běloruska. Jejich historie byla často vzájemně propletená, a tak by nás nemělo překvapit, že ty recepty jsou dost podobné. Respektive namísto těch běžných, které jsou téměř totožné, jsem nakonec dohledávala takové polévky, které se nejspíš nevaří běžně, ale mají …

Tohle si přečtuPolévky z kvásku II: Polsko a Bělorusko — Žurek a žůr

Polévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica

Kde se peče kváskový chleba, tam většinou někoho napadlo zkusit zahustit nějakou polévku kváskem. A ejhle, ukázalo, se že to byl dobrý nápad. Tak se často začaly vyrábět i speciální polévkové kvasy. U nás se takhle tradičně dělá kyselo, ale polévky s fermentovaným obilným základem najdeme vlastně všude v rámci střední a východní Evropy. Tím, že mají obilninový základ a přidává …

Tohle si přečtuPolévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica