Symbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Pro recepty, které chystám na třetí postní týden, to bude chtít zase trošku příprav. Z prvního týdne by vám mohla zbýt kysaná řepa a celer — budou se hodit. Druhá postní neděle se jmenuje Pražná a my bychom měli jíst pražmo — naklíčené a upražené obilí. Naklíčíme oves a ještě ho prokvasíme. Plus naložíme vietnamské pickles a přidáme k němu trošku kvašení a vyrobíme to nejlepší, co …

Tohle si přečtuSymbiotický půst IV: co přichystat na třetí týden

Turecké kvašáky — Salatalik Tursusu

Většina světa kvasí okurky s koprem. Pokud chcete nějaké takové recepty vyzkoušet, koukněte sem. Klasické česko-slovenské recepty pak najdete tady. Případně projděte i ostatní články o okurkách, které tu mám — dozvíte se jak na okurkové kimčchi, co dělat, aby zůstaly co nejkřupavější a proč kvašáky nemůžete mít krásně zelené. Tenhle recept patří ke klasickým tureckým receptům na nakládanou zeleninu. Turci …

Tohle si přečtuTurecké kvašáky — Salatalik Tursusu

Kvašáková dílna

V neděli 5.7. se v Praze, v prostoru nákladové nádraží Žižkov, bude konat Street food festival. Předvedou se vám tam profesionálové i nadšení amatéři s tím nejlepším ze street foodu z celého světa. Street food je něco, co koupíte ve stánku na ulici, a sníte si to třeba v parku. Běžný street food v ČR je často jako uzenky Kolíka Aťsepicnu, ale mimo …

Tohle si přečtuKvašáková dílna

Okurkové kimčchi — Oi Sobaegi — 오이소박이

Korejci své okurky milují. Kromě toho, že dělají klasické nakládačky a pak z nich pikantní salát, tak z nich pochopitelně dělají kimčchi. Ano, sice dělají kimčchi ze všeho, ale s výbornými výsledky. A navíc to není tak složité. Článek je součástí letošní okurkové sezóny. Začali jsme obecným povídáním, pak už tu je také recept na okurkovou limonádu, recepty na rychlokvašky …

Tohle si přečtuOkurkové kimčchi — Oi Sobaegi — 오이소박이

Okurky — cizí recepty

A máme tu další díl okurkového maratónu. V předchozích článcích najdete něco obecného povídání o okurkách, recepty ze starých kuchařek, základní recepty na rychlokvašky a kvašáky a trošku aplikované vědy pro řešení udržení barvy (u kvašáku nejde) a křupavosti (jde). A taky recept na okurkovou limonádu.No a tady zkusím shrnout některé nejzajímavější recepty, kterými kvasí okurky v cizině. Širokou sbírku receptů najdete na …

Tohle si přečtuOkurky — cizí recepty

Okurky — rychlokvašky a kvašáky na celou zimu

Po dlouhé okurkové předehře konečně recepty na kvašáky! Předchozí díly okurkové ságy: Obecné povídání o okurkách Okurková limonáda Recepty z různých kuchařek Otázka křupavosti a barvy A ještě nekončíme — dojde i na okurkové kimčchi a na to, s čím kvasí okurky jinde po světě, a snad i na recepty, co s kvašáky dělat. Tedy mimo přímého sežrání. Minimalistické rychlokvašky Suroviny na čtyřlitrovou sklenici: 1,5 — 2 kg okurek …

Tohle si přečtuOkurky — rychlokvašky a kvašáky na celou zimu

Okurky — otázka křupavosti a barvy

Další díl letošní okurkové sezóny. Už tu visí obecné povídání o okurkách, recepty na kvašáky ze starých kuchařek a návod na okurkovou limonádu. Dneska si povíme něco o tom, jestli a jak jdou uchovat základní vlastnosti čerstvé okurky, tedy barva a křupavost. Čerstvá, právě utržené okurčička je šťavnatá, plná vody a když se do ní zakousnete, tak křupne. Postupně ovšem vysychá …

Tohle si přečtuOkurky — otázka křupavosti a barvy

Okurky — recepty z různých kuchařek

Po obecném úvodu a okurkové limonádě bych tu měla věneček receptů z mých oblíbených knih. Úhelným kamenem budiž pochopitelně Marie Úlehlová-Tilschová. V Chuťovém místopise najdeme recept na kvašené okurky z jižního Slovenska. Okurky kvašené ve vodě Středně velké okurky omyjeme. Dno velké lahve vyložíme koprem, pak klademe vrstvu okurek, na ně krájený křen, opět kopr, okurky atd. Když je …

Tohle si přečtuOkurky — recepty z různých kuchařek

Okurková limonáda

Okurkovka (s tu větším, tu menším podílem přírodní šťávy) se už loni zabydlela v nabídce kaváren. Je poměrně snadné si ji čerstvou vyrobit doma a stejně tak je snadné ji nechat zkvasit. Protože okurky a kvašení jsou kamarádi od té doby, co je lidé začali skladovat. Výsledek je osvěžující, probiotický a hlavně moc dobrý. Druhý díl okurkového speciálu. První …

Tohle si přečtuOkurková limonáda

Okurky — úvod

Loni jsem kvašáky záměrně opomíjela. Do té doby jsem měla zkušenost pouze s měkkými, velkými, poněkud příliš kyselými jedinci, kteří mi tento obor poněkud znechutili, a vůbec mě nelákalo je taky naložit. Ale protože se na ně objevovaly dotazy, řekla jsem si někdy v půlce srpna, že to je ostuda, abych měla kysací blog a nedělala okurky. I naložila jsem …

Tohle si přečtuOkurky — úvod