Meruňky

Jsou zdravé, jsou v sezoně, jsou výtečné a když už se je člověk rozhodně zavařit, tak jich má většinou spoustu. Doporučuju tak kilo dvě oddělit a zkusit zkysat. Stojí to za to. Výhodou fermentovaných receptů je, že meruňky zůstanou syrové, uchovají si tak obsah vitamínu C a ostatních antioxidantů, výrazně se zvýší stravitelnost minerálů jako je draslík, vápník, železo. …

Tohle si přečtuMeruňky

Hořčičné listí

V nepovedených pokusech mám dva pokusy o gundruk. No a ve sklepě už mám druhou, povedenou sklenici. Gundruk je himalajská verze nakládaných hořčičných listů, které patří k přílohám k jídlu po celé východní Asii. Vietnamci tomu říkají Dua Cai Chua, v Číně ča chaji (zha cai v pidžin, kdybyste to chtěli googlit) a v Koreji hum choi. V Thajsku Pak-gard-dong a v Indonésii sayur …

Tohle si přečtuHořčičné listí

Hořčice

Může mi někdo vysvětlit co dělá v hořčici s octem a křenem konzervant? A proč najít dobrou hořčici bez konzervantů je stále těžší? A jde jí dělat doma? A jde ji zkvasit? Ty otázky jsou očividně jen řečnické — na druhou stranu domácí hořčice je překvapivě jednodušší, než by jeden čekal. A zkvasit pochopitelně jde.Hořčice se vyrábí z pasty ze semen brukvovitých rostlin, které jsou …

Tohle si přečtuHořčice