Saké
Peklo zamrzlo, Bill Gates rozdává Windows zadarmo a já jsem zkvasil svůj první chlast. Experimentovat můžete i vy a když se pokus nepovede, bude skvělý rýžový ocet!
..a dá se to zkvasit?
Peklo zamrzlo, Bill Gates rozdává Windows zadarmo a já jsem zkvasil svůj první chlast. Experimentovat můžete i vy a když se pokus nepovede, bude skvělý rýžový ocet!
Dá se zkvasit Melta? Je podpiwek jenom malé pivo? Už jste malovali kuchyň? Recept v článku!
Není probiotické, co se leskne. Dokonce ani neplatí, že čím dražší, tím zdravější. Jaké potíže vlastně doprovázejí význam slova PROBIOTICKÝ?
Tajemný nápoj z tajemné tibetské houby, kterým pradávní tajemní tibetští mniši léčili všechny běžné i tajemné tibetské nemoci. Nebo jen kus kombuchy upuštěný do jiného substrátu?
Máte rádi espreso s tonicem? Je to hit posledních dvou let v kavárnách třetí kávové vlny. A chcete něco co je výrazně zajímavějšího, kvašeného a zero-waste? Pak chcete kávovou kombuču! Kdo doma nemá čajovou houbu SCOBY a o jejím chovu úplně moc neví, tak se nejdřív mrkne na náš text o tom, co teda taková kombuča je zač, co žere a jak o ni pečovat. …
V elaborátu o kombuše už jsem si posteskl, jak je u nás octová kultura opomíjena, o octových nápojích nemluvě, což je obrovská škoda. Jednou z možností konzervace ovocných šťáv je totiž právě kyselina octová. Shrub (čti šrab) je jeden ze způsobů, jak si uchovat letní ovocné chutě až do zimy, přičemž právě delší čekací doba je přímo žádoucí. U nás …
V neděli nás Jan Čulík z táborského Thiru pozval na naprosto báječný a překvapivě zcela nehipsterský festival Naše Chutě, který se konal už popáté a letos měl jako téma fermentaci, takže jsme tam cosik povídali, dávali ochutnat zázvorové pivo, směs kvašené zeleniny a taky tmavý, hutný kvas. Do Tábora jsem totiž jela vlastně skoro rovnou z Ukrajiny, kde jsem poctivě …
Kombucha to nemá u středoevropanů moc lehké: vypadá jako Žvahlav, je cítit po octu a plovou v ní chuchely a kekely. Je na čase ji trochu opláchnout, zbavit mýtů a předsudků, naleštit a vrátit do kuchyně, protože výsledné pití se může při troše šikovnosti rovnat báječným ovocným shrubům nebo divokým domácím ciderům. Moje první setkání bylo úplně čítankové: ségra mi dala …
Slovo burčák v nadpise je poněkud zavádějící. Respektive můžete si burčák vyrobit doma — stačí mít dostatečné množství hroznového vína, vylisovat mošt a přidat kvasinky nebo nechat rozkvasit na slupkách nadivoko. To co vám chci nabídnout je hroznový kefír a švestková limonáda. Hroznový kefír aka kyselý burčák suroviny na 1 litr: 750 ml hroznového džusu či moštu 250 ml vodního kefíru, zázvorového …
Hledáte podobně jako já, jak se ochladit? Ideální je obrátit se k tradicím zemí, které se s horkem potýkají historicky dlouhodobě — tam mají všelijakých řešení spoustu. No dobře, tropické ráje to umí řešit skvěle, ale čerstvá kokosová voda, před vteřinou vymačkané dokonale dozrálé ovoce a kvalitní rum nejsou úplně dostupné pro každodenní potřeby běžného středoevropana. Ovšem Blízký a Střední východ, …