Kávová kombuča

Máte rádi espreso s tonicem? Je to hit posledních dvou let v kavárnách třetí kávové vlny. A chcete něco co je výrazně zajímavějšího, kvašeného a zero-waste? Pak chcete kávovou kombuču! Kdo doma nemá čajovou houbu SCOBY a o jejím chovu úplně moc neví, tak se nejdřív mrkne na náš text o tom, co teda taková kombuča je zač, co žere a jak o ni pečovat. …

Tohle si přečtuKávová kombuča

Octové sirupy neboli shruby

V elaborátu o kombuše už jsem si posteskl, jak je u nás octová kultura opomíjena, o octových nápojích nemluvě, což je obrovská škoda. Jednou z možností konzervace ovocných šťáv je totiž právě kyselina octová. Shrub (čti šrab) je jeden ze způsobů, jak si uchovat letní ovocné chutě až do zimy, přičemž právě delší čekací doba je přímo žádoucí. U nás …

Tohle si přečtuOctové sirupy neboli shruby

Sladový kvas

V neděli nás Jan Čulík z táborského Thiru pozval na naprosto báječný a překvapivě zcela nehipsterský festival Naše Chutě, který se konal už popáté a letos měl jako téma fermentaci, takže jsme tam cosik povídali, dávali ochutnat zázvorové pivo, směs kvašené zeleniny a taky tmavý, hutný kvas. Do Tábora jsem totiž jela vlastně skoro rovnou z Ukrajiny, kde jsem poctivě …

Tohle si přečtuSladový kvas

Kombucha revival

Kombuča to nemá u středoevropanů moc lehké: vypadá jako Žvahlav, je cítit po octu a plovou v ní chuchely a kekely. Je na čase ji trochu opláchnout, zbavit mýtů a předsudků, naleštit a vrátit do kuchyně, protože výsledné pití se může při troše šikovnosti rovnat báječným ovocným shrubům nebo divokým domácím ciderům. Moje první setkání bylo úplně čítankové: ségra mi dala …

Tohle si přečtuKombucha revival

Burčák, sangria a švestky — podzimní limonády

Slovo burčák v nadpise je poněkud zavádějící. Respektive můžete si burčák vyrobit doma — stačí mít dostatečné množství hroznového vína, vylisovat mošt a přidat kvasinky nebo nechat rozkvasit na slupkách nadivoko. To co vám chci nabídnout je hroznový kefír a švestková limonáda. Hroznový kefír aka kyselý burčák suroviny na 1 litr: 750 ml hroznového džusu či moštu 250 ml vodního kefíru, …

Tohle si přečtuBurčák, sangria a švestky — podzimní limonády

Mléčné nápoje do horkých dní

Hledáte podobně jako já, jak se ochladit? Ideální je obrátit se k tradicím zemí, které se s horkem potýkají historicky dlouhodobě — tam mají všelijakých řešení spoustu. No dobře, tropické ráje to umí řešit skvěle, ale čerstvá kokosová voda, před vteřinou vymačkané dokonale dozrálé ovoce a kvalitní rum nejsou úplně dostupné pro každodenní potřeby běžného středoevropana. Ovšem Blízký a Střední východ, …

Tohle si přečtuMléčné nápoje do horkých dní

Kokos a vodní kefír

Předloni na podzim jsem dostala vodní kefír a od té doby pilně vyrábí limonády, protože se prostě pijí daleko snáze, než mléčný kefír. Stejně tak se mnohem snáze dají propašovat dětem a vcelku úspěšně se jim dá zatajit, že jsou vlastně zdravé. Mělo to jeden háček — kefír fungoval skvěle, ale dostala jsem ho v podobě, která připomínala daleko víc …

Tohle si přečtuKokos a vodní kefír

Okurková limonáda

Okurkovka (s tu větším, tu menším podílem přírodní šťávy) se už loni zabydlela v nabídce kaváren. Je poměrně snadné si ji čerstvou vyrobit doma a stejně tak je snadné ji nechat zkvasit. Protože okurky a kvašení jsou kamarádi od té doby, co je lidé začali skladovat. Výsledek je osvěžující, probiotický a hlavně moc dobrý. Druhý díl okurkového speciálu. První …

Tohle si přečtuOkurková limonáda

Kde se vzal kefír?

Kavkazská legenda praví, že první kefírová zrna dostal prorok Mohamed přímo od Alláha a ten naučil kavkazské národy, jak ho používat, a přikázal jim chránit ho před cizinci. Mohli jim ho pochopitelně prodávat (a také tak činili), ale chránili tajemství jeho přípravy a především existenci zrn. Pro jistotu říkali, že se to dělá z obilí — tajemného Alláhova prosa. Z hotového kefíru …

Tohle si přečtuKde se vzal kefír?

Tonic

Když už tu mám návod na domácí gin, tak je k němu taky potřeba domácí tonic — to dá rozum. A samozřejmě že zkvašený…Jde o sirup, který se přidá do vodního kefíru. Půjde to i s cukrovým nálevem na zrna mléčného kefíru nebo když necháte rozkvasit sladkou vodou s trochou nějaké syrovátky a špetkou droždí (bez toho vám to nebude dělat bublinky). Receptura …

Tohle si přečtuTonic