Zelí

Zemňáky a zelé, živobytí celé. Valašské přísloví Kysané zelí je ikonou střední Evropy. Američani dokonce přistěhovalcům z německých a rakouských zemí (tedy i Čechům) říkali Krauts. A angličtina německý výraz sauerkraut převzala bez toho, aby hledali výraz vlastní — přitom na východním pobřeží USA ho vyrobí a snědí spousty. A i proto si kysané zelí pochopitelně zaslouží samostatný článek. Zejména když 8. října se … 

Tohle si přečtu

Nepovedené pokusy — aktualizace 7.1. 2015

Mám takové temné tušení, že tohle bude pravidelně aktualizovaný článek. No ale co — publikovat negativní výsledky je důležité! Křís Na mém první řepném kvasu mi narostl křís. Zbavovala jsem se ho mechanicky a hřebíčkem. Řepa dopadla rozumně a protože to byl malý vzorek, tak jsem ji stihla sníst dřív, než by ji candida plně kolonizovala. Ale v nějakém pominutí … 

Tohle si přečtu

Křís

Křís je taková ta bělavá mázdra, která se vám může utvořit na povrchu toho, co právě kvasíte. Může za ni kvasinka, nejčastěji dokonce Candida mycoderma nebo Candida krusei, případně někdo z rodu Pichia — seznamte se, prosím. Některé kvasinky, které tvoří křís, jsou potřeba při fermentaci kakaových bobů, ale nikde jinde je vidět nechcete. Vznikají tam, … 

Tohle si přečtu