Kde se vzal kefír?

Kavkazská legenda praví, že první kefírová zrna dostal prorok Mohamed přímo od Alláha a ten naučil kavkazské národy, jak ho používat, a přikázal jim chránit ho před cizinci. Mohli jim ho pochopitelně prodávat (a také tak činili), ale chránili tajemství jeho přípravy a především existenci zrn. Pro jistotu říkali, že se to dělá z obilí — tajemného Alláhova prosa. Z hotového kefíru …

Tohle si přečtuKde se vzal kefír?

Perníčky

Pravidelní čtenáři si už asi všimli, že mám mimo jiné velkou slabost pro historii a původní či tradiční pokrmy, ať už to vlastně znamená cokoliv. No a tak pochopitelně při nahlížení do starých kuchařek či knih o historii vaření nejde opomenout obrovskou tradici českého perníkářství. A když jsem v Zíbrtovi našla poznámku, že perníkáři mívali ve sklepích až desítky let …

Tohle si přečtuPerníčky

Již dávní… pralidé

Zdá se, že jen co lidé vynalezli první nádoby a zapomnětlivost, objevila se i fermentace. Nejdřív pravděpodobně bylo čůčo — tedy spontánně zkvašené ovoce, na které ostatně chodí i ledakterá zvířata. Ale nutno naznat, že k tomu nejsou archeologické nálezy. Takže je potřeba posunout se dopředu na časové ose do doby, ve které už archeologové něco našli. U přímořských obyvatel se …

Tohle si přečtuJiž dávní… pralidé