Ostrý cider — panacea neboli všelék

S počátkem podzimu se letos na anglicky psaných blozích, kde se něco kysá, začal objevovat fire cider. A protože to je recept z kategorií „divné — nutno zkusit!“, naskládala jsem do sklenice chilli, křen, cibuli, česnek, zázvor, citron, kurkumu a zalila to jablečným moštem a byla nedůvěřivá a zvědavá. Kupodivu se to přeměnilo na pikantní, vcelku chutnou tekutinu plnou všeho, co člověk … 

Tohle si přečtuOstrý cider — panacea neboli všelék

Fermentované vánoce

Ráda bych uvedla na svou obhajobu, že rozhodně nezačínám s vánočním tématem moc brzo. Protože pokud chci mít během svátků na stole i kamarádské mikroby, tak na některé věci je i v prvním adventním týdnu pozdě. Pojďme si tedy udělat takový malý harmonogram, co kdy naložit, aby to bylo k jídlu přesně v momentě, kdy to budeme potřebovat. 1. adventní … 

Tohle si přečtuFermentované vánoce

Křen

Křen kvasí rád, nadšeně a především v průběhu kvašení nemění chuť. Tedy trochu mění, ale jen k větší křenovitosti. Shledávám tedy mléčnou fermentaci křenu ideálním způsobem jeho uchování přes zimu. Všechny moje pokusy o jeho prezervaci v písku v lednici většinou skončily tím, že se křen stal krmením pro plísně. Pak je tu ještě možnost nechat ho na zahradě v zemi. Zkoušela … 

Tohle si přečtuKřen