Máslo II: zrající a marocký smen

V lednu jsem kvasila máslo a nyní mi v lednici už dozrály jeho zajímavější varianty. A protože dozrály do velmi lahodné chuti, je na čase se o ně podělit. V evropských krajích, kde mají velká rašeliniště (tedy na britských ostrovech a ve Skandinávii), se často přirozeně zakvašené máslo skladovalo v keramických nádobách či kožených pytlích, které se ponořily do rašelinné tůně … 

Tohle si přečtuMáslo II: zrající a marocký smen

Máslo I

Zkvasit máslo? Ale jistě. Ostatně je to tradiční způsob výroby másla — čistě technologicky v podmínkách hospodářství bez chladící techniky nejde moc nasbírat dostatek smetany, aniž by tato předem nezkysla. Máslo ze smetanového zákysu má lepší trvanlivost a výraznější chuť. Zároveň má také intenzivnější máslové aroma, některé laktokoky totiž produkují diacetyl — neboli máslové aroma. Výroba domácího másla ze šlehačky proběhla … 

Tohle si přečtuMáslo I