Octové sirupy neboli shruby

V elaborátu o kombuše už jsem si posteskl, jak je u nás octová kultura opomíjena, o octových nápojích nemluvě, což je obrovská škoda. Jednou z možností konzervace ovocných šťáv je totiž právě kyselina octová. Shrub (čti šrab) je jeden ze způsobů, jak si uchovat letní ovocné chutě až do zimy, přičemž právě delší čekací doba je přímo žádoucí. U nás … 

Tohle si přečtuOctové sirupy neboli shruby

Sladový kvas

V neděli nás Jan Čulík z táborského Thiru pozval na naprosto báječný a překvapivě zcela nehipsterský festival Naše Chutě, který se konal už popáté a letos měl jako téma fermentaci, takže jsme tam cosik povídali, dávali ochutnat zázvorové pivo, směs kvašené zeleniny a taky tmavý, hutný kvas. Do Tábora jsem totiž jela vlastně skoro rovnou z Ukrajiny, kde jsem poctivě … 

Tohle si přečtuSladový kvas

Burčák, sangria a švestky — podzimní limonády

Slovo burčák v nadpise je poněkud zavádějící. Respektive můžete si burčák vyrobit doma — stačí mít dostatečné množství hroznového vína, vylisovat mošt a přidat kvasinky nebo nechat rozkvasit na slupkách nadivoko. To co vám chci nabídnout je hroznový kefír a švestková limonáda. Hroznový kefír aka kyselý burčák suroviny na 1 litr: 750 ml hroznového džusu či moštu 250 ml vodního kefíru, zázvorového … 

Tohle si přečtuBurčák, sangria a švestky — podzimní limonády

Angrešt

Jednou za rok se na pichlavých keřích na zahradě objeví záplava sladkých, chlupatých angreštů. Nejlepší jsou samozřejmě oždibované rovnou z keře, rozehřáté od sluníčka. Ale jak čtenáře zdejšího blogu jistě nepřekvapí, moc jim sluší, když se skamarádí s bakteriemi a kvasinkami. Takže pokud se zrovna topíte v záplavě angreštu a opravdu se vám nechce zavařovat a péct, protože je venku horko, … 

Tohle si přečtuAngrešt

Mléčné nápoje do horkých dní

Hledáte podobně jako já, jak se ochladit? Ideální je obrátit se k tradicím zemí, které se s horkem potýkají historicky dlouhodobě — tam mají všelijakých řešení spoustu. No dobře, tropické ráje to umí řešit skvěle, ale čerstvá kokosová voda, před vteřinou vymačkané dokonale dozrálé ovoce a kvalitní rum nejsou úplně dostupné pro každodenní potřeby běžného středoevropana. Ovšem Blízký a Střední východ, … 

Tohle si přečtuMléčné nápoje do horkých dní

Křídlatka japonská, sachalinská i česká

Křídlatky všech druhů jsou rychle, strašně moc rychle, rostoucí invazivní rostliny. Když se někde pomnoží, tak vytváří neprostupné plochy obřích rostlin a je velmi náročné se jí zbavit, protože jsou neskutečně odolné a vcelku dost vynalézavé. Kromě té nejdrsnější chemie pomáhá spásání (chutná ovcím a kozám) a přeorání na podzim a na jaře. Víc informací najdete třeba v kratičkém pořadu z dílny … 

Tohle si přečtuKřídlatka japonská, sachalinská i česká

Kokos a vodní kefír

Předloni na podzim jsem dostala vodní kefír a od té doby pilně vyrábí limonády, protože se prostě pijí daleko snáze, než mléčný kefír. Stejně tak se mnohem snáze dají propašovat dětem a vcelku úspěšně se jim dá zatajit, že jsou vlastně zdravé. Mělo to jeden háček — kefír fungoval skvěle, ale dostala jsem ho v podobě, která připomínala daleko víc … 

Tohle si přečtuKokos a vodní kefír

Okurková limonáda

Okurkovka (s tu větším, tu menším podílem přírodní šťávy) se už loni zabydlela v nabídce kaváren. Je poměrně snadné si ji čerstvou vyrobit doma a stejně tak je snadné ji nechat zkvasit. Protože okurky a kvašení jsou kamarádi od té doby, co je lidé začali skladovat. Výsledek je osvěžující, probiotický a hlavně moc dobrý. Druhý díl okurkového speciálu. První najdete … 

Tohle si přečtuOkurková limonáda

Pyl

Pyl, samčí pohlavní buňky rostlin, je poměrně velmi zajímavou surovinou. Mimo to, že je potřeba k tomu, aby rostlina měla plody, tak slouží jako hlavní zdroj bílkovin včelám. Kromě sóji je jediným rostlinným produktem, který obsahuje komplexní bílkoviny, a také jednoduché cukry, trošku tuku, většinu ve vodě rozpustných vitamínů, na které si vzpomenete, a spoustu minerálů. Také obsahuje … 

Tohle si přečtuPyl

Tonic

Když už tu mám návod na domácí gin, tak je k němu taky potřeba domácí tonic — to dá rozum. A samozřejmě že zkvašený…Jde o sirup, který se přidá do vodního kefíru. Půjde to i s cukrovým nálevem na zrna mléčného kefíru nebo když necháte rozkvasit sladkou vodou s trochou nějaké syrovátky a špetkou droždí (bez toho vám to nebude dělat bublinky). Receptura … 

Tohle si přečtuTonic