Jak jsme jedli korejské nudle

Vztahy s jihokorejskou republikou máme na mimořádně dobré úrovni, třeba se jednou stane, že zrovna tak progresivní bude i severněji ložená zem, která (když už nic) nabízí vskutku výtečné nudlové pokrmy. Jedním z nich jsme byli se Zuzkou počastováni. Já tento příspěvek tedy píšu za nás za oba, ale zásluhu a zaťatý dráp v tom má hlavně svou osvětovou činností …

Tohle si přečtuJak jsme jedli korejské nudle

Polévky z kvásku II: Polsko a Bělorusko — Žurek a žůr

Pokračujeme druhým dílem kváskových polévek. Po lokálních, rakousko-uherských se vydáme o kousek dál na severovýchod, tedy do Polska a Běloruska. Jejich historie byla často vzájemně propletená, a tak by nás nemělo překvapit, že ty recepty jsou dost podobné. Respektive namísto těch běžných, které jsou téměř totožné, jsem nakonec dohledávala takové polévky, které se nejspíš nevaří běžně, ale mají …

Tohle si přečtuPolévky z kvásku II: Polsko a Bělorusko — Žurek a žůr

Polévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica

Kde se peče kváskový chleba, tam většinou někoho napadlo zkusit zahustit nějakou polévku kváskem. A ejhle, ukázalo, se že to byl dobrý nápad. Tak se často začaly vyrábět i speciální polévkové kvasy. U nás se takhle tradičně dělá kyselo, ale polévky s fermentovaným obilným základem najdeme vlastně všude v rámci střední a východní Evropy. Tím, že mají obilninový základ a přidává …

Tohle si přečtuPolévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica

Vegeta — polévkové koření

Cože — zkvasit vegetu? A to už tu mám worcester, kečup, majolku, kari koření, miso a hořčici. Kromě eidamu, který je kvašený ze své podstaty, jsou to všechny bodované suroviny potřebné do óbrmňamek, bez kterých si manža nepočvachtá. Základem polívky je pořádný vývar. To, co je na vývaru tak dobré, jsou naštípané aminokyseliny, pro které máme speciální receptory. …

Tohle si přečtuVegeta — polévkové koření